Genomgångar

fredag 29 maj 2015

Utvärdering vecka 22

Idag har vi ont om tid då vi ska öva sommarsången med en musiklärare. Därför utvärderade vi veckan tillsammans i klassen. Eleverna fick berätta vad vi har gjort och vad de har lärt sig eller har tränat på. Jag skrev ner deras tankar och sammanfattade det.

Stranden:

Vi har gjort 36-leken. Då tränade vi oss på massa olika ämnen. I slöjden har vissa börjat på myggkubb. Då tränar vi på att slipa och såga. De andra gör smörknivar och halsband. På engelskan har vi arbetat med veckodagar och andra ord på engelska. På SO:n har vi jobbat med människans utveckling. Vi har sett människan på många olika sätt. På bilden har vi arbetat med känslor. På svenskan har vi skrivit om vad sommaren är för en själv. Emma hade en lektion på idrotten, hon lärde oss om disco-dans. Det var dubbelsteg och magpump. På idrotten, efter Emmas lektion gjorde vi en stafett. Man skulle ta en pinne som låg i mitten. Om en annan tog den först skulle man kulla den. På musiken gjorde vi ett musik-quiz. Frida spelade en låt och vi skulle lista ut vilken låt det var samt vilken artist. Hon skrev också upp ord och så skulle vi komma på en låt som hade ordet i sig - svenska och engelska. Hon spelade också en låt och så skulle vi lista ut vilken Disney-film låten tillhörde. På NO:n har vi fortsatt med vatten. Vi har fryst olja och vatten. Alla ämnen krymper ihop i frysen, men vatten tar större plats i fast form. Vi var molekyler och vattnets former. 

Vad ska ni kunna om vatten?
Vattnets egenskaper. Vattnets tre former - fast, flytande, gas. Avdunsta och kondensera.


Vågen:

36-leken

Stranden och Vågen har varit i skogen och lekt 36-leken. Eleverna delades in i lag och skulle leta efter lappar i skogen med olika uppdrag (som hör till alla skolämnen och sådant som vi arbetat med under årskurs 2). En tärning lottade ut vilken lapp de skulle hitta. Laget som först kom till lapp 36 var vinnare!

Ett uppdrag var att hitta 20 kottar och sedan sortera dem i storleksordning - längst till kortast.



Andra uppdrag var till exempel  att berätta om vattnets tre former, hur jorden blev till, hur jorden solen och månen rör sig kring varandra, säga korta ord och meningar på engelska och arbeta med begrepp som hälften.



torsdag 28 maj 2015

Rastaktivitet - fotboll


När rasterna kommer springer många i årskurs två till baksidan för att spela fotbollsmatch med de nya fotbollarna som vi har vunnit. 

fredag 22 maj 2015

Målboken v. 21

Här kommer klassernas utvärderingar för veckan:

Stranden v.21
I matten har vi jobbat med subtraktion i matteboken och övat på att skriva mellanled. I no:n har vi jobbat med vatten där
vi gjorde ett experiment om fast, flytande och gas. I so:n har vi jobbat med däggdjuren och då fick vi rita till exempel hästdjur eller sabeltandadedjur. I svenskan har vi jobbat med
homonymer ord som stavas och låter lika men betyder olika saker. I svenskan har vi jobbat också jobbat med j-ljudet.
På idrotten har Annika haft egen mini lektion om cheerleading och så har vi lekt mura in.


V.21 målboken vågen
Vi har haft prov i matematik det första var textuppgifter med addition och subtraktion och det andra var längd, vikt och volym.
Vi har haft No och vi jobbade med vatten och då gjorde vi ett experiment då kokade Jessica upp is  då fick vi se hur det såg ut, vatten har 3 olika former som flytande, fast och gas.So- på livstiden tertiär kom dom första däggdjur och aporna som liknar människan i dag, också kom det första hunddjuren, kattdjuren, hästdjur och en farlig ödla som heter varan om man blir biten av en varan blir man svagare och svagare efter en veka ungefär dör man och sen kan den äta.

onsdag 20 maj 2015

Eventdag

Idag har vi varit vid ishallen hela dagen för Eventdagen. Vi hade tur med vädret och eleverna hade möjlighet att prova många olika aktiviteter, ex. enhjuling, trampolin, basket, fotboll, golf och tennis. Det blev en väldigt lyckad dag. Här kommer lite blandade bilder:









onsdag 13 maj 2015

Naturhistoriska

Idag var båda klasserna på Naturhistoriska riksmuseet för att titta på en utställning om livets utveckling, som vi har arbetat med under våren. Det blev en lyckad dag med många upplevelser.

 

 

 

 


 För att bli av med lite spring i benen fick barnen springa ett varv innan vi klev på tåget!












fredag 8 maj 2015

Arbete med volym

Idag på matematiken har vi fortsatt vårt arbete med mätning av volym, i samarbete med vårt svensk-arbete där vi arbetar med instruktioner. Eleverna i Stranden fick, tre och tre, följa ett recept på trolldeg. Detta sparades och kan sedan användas på fritids. Några hann även uppskatta och mäta med decilitermått, andra arbetade med kängurumatte (problemlösning i par).








Utvärdering vecka 19

Idag har Strandens elever tillsammans fått reflektera över vad vi gjort, övat på och lärt oss denna vecka. Vi sammanfattade det i en tankekarta. Två elever lottades fram som skrev meningar om detta. Utvärderingen kommer här:

På slöjden har vi nästan gjort klart smörknivar dem som har
gjort klart får göra halsband i trä.
På bilden har vi gjort bilder med djup.
Vi har forskat om dinosaurier dem som är klara får redovisa.
På no:n har vi experimenterat då gjorde vi släppa papper i luften och se om dem kunde flyga och släppte papper i ett glas.
I matten har vi jobbat med volym och har vi bakat trolldeg
och dem som väntar tar kängurumatte.
I svenskan har vi jobbat med språkskrinet vi jobbade med instruktioner.
På idrotten har vi lärt oss kart tecken.
På engelskan har vi jobbat med 5 engelska meningar.

Avslutningssång

Idag har vi presenterat och övat på skolavslutnings-sången. I år blir det "En härlig refräng" med Jimmy Jansson. Vi kommer att öva på den varje fredag i musiksalen med piano och även en hel del i klassrummen. Här kommer en länk till låten samt texten om man vill öva hemma:

https://youtu.be/xr4pNOj1mNM

När sanden är varm
Och himlen är blå
Då ligger jag vaken och tänker på
Fåglar som flyger och fiskar som slår
Åh, vad härligt jag mår

Jag gungar i takt
Med vågornas brus
Jag målar ett hjärta i ett knastrande grus
Sen springer vi runt där vi inte får va
Åh, vilken underbar dag

Åh, vilken underbar refräng
Åh, vilken underbar refräng
Kom alla vänner så sjunger vi med
Åh, vilken underbar refräng

När solen går ner
Och dag blir till natt
Då vandrar jag hem, hem till min skatt
För kärlek är nåt som vi alla vill ha
Åh, vilken underbar dag

Åh, vilken underbar refräng
Åh, vilken underbar refräng
Kom alla vänner så sjunger vi med
Åh, vilken underbar refräng

Åh, vilken underbar refräng
Åh, vilken underbar refräng
Kom alla vänner så sjunger vi med
Åh, vilken underbar refräng

Jag blundar igen
Och tänker tillbaks
På allt som vi gjort och allt som har hänt
Ta vara på allt och varje minut
För snart är sommaren slut



tisdag 5 maj 2015

NO: luft

Den här veckan i NO har vi arbetat med luft. Vi har pratat om vad luft är, hur olika den kan kännas, vad som finns i luften som allt levande behöver och mycket mer. Vi hade först en genomgång och gemensam diskussion tillsammans. Eleverna fick sedan utföra ett experiment i par med syftet att förstå att luft är någonting även om den inte syns. Vågens elever gjorde två experiment. Strandens elever gjorde ett själva och ett tillsammans i helklass. Strandens elever ska dock få prova på det andra experimentet själva i nästa vecka.

  Eleverna skulle släppa två papper samtidigt och från samma höjd. Hur skulle de göra för att få pappren att falla olika fort? De fick först ställa en hypotes och sedan genomföra experimentet och se hur det gick. Som avslutning funderade de på hur det gick och varför det blev så.



 


 


Som avslutning tittade vi på en film om luft.