Genomgångar

onsdag 16 december 2015

Julpyssel

Idag har vi julpysslat lite. Eleverna fick ett förslag på ett julkort med en snögubbe som de kunde göra. De fick även möjlighet att göra en smällkaramell. Annars var det ganska fritt att pyssla och många valde att göra julkort.










fredag 11 december 2015

En stjärna lyser så klart

Vilket vackert luciatåg vi fick uppleva imorse!

Nu är det en vecka kvar till skolavslutningen. På julavslutningen ska vi sjunga "En stjärna lyser så klar" med Sonja Aldén. Karin kommer att spela in en komp som vi ska öva på under nästa vecka. Här kommer texten som de ska sjunga:

Nu i den heliga timman
ser vi mot himlens höjd
och vi hör klockorna klinga
känner vart hjärtas fröjd.

Änglarna ger oss hopp och tro
sjunger om fred på vår jord
allt som Gud aldrig övergav
en stjärna lyser så klar

Kärleken världen behöver
vet vi att barnet bär
vår långa vandring är över
stjärnan har stannat här

Änglarna ger oss hopp och tro
sjunger om fred på vår jord
allt som Gud aldrig övergav
en stjärna lyser så klar

Himmelen ligger och slumrar
på jordens gula halm
vi känner fröjd och förundran
för vi har kommit fram

Här kan vi drömma om den fred
som vi skall äga en gång
barnet som fötts tar himlen med
och jorden fylls utav sång

Änglarna ger oss hopp och tro
sjunger om fred på vår jord
allt som Gud aldrig övergav
en stjärna lyser så klar

Lyssna gärna på låten hemma!

onsdag 9 december 2015

Nu nalkas lucia

Under de senaste veckorna har vi tränat massor på luciasångerna. Det är många texter, många melodier och toner att förhålla sig till. Nu har vi även övat en del på hur vi ska gå inför själva firandet på fredag.


Vi öppnar även luckor i klassrummet, i vår nedräkning till jul. Dagens lucka, nummer 9, innehöll en övning på engelska. Eleverna skulle hitta månaderna och årstiderna på engelska.


Kamratrespons

I veckan har vi skrivit julberättelser. Eleverna uppmanades framför allt till att följa den röda tråden samt att försöka använda lite fler adjektiv (beskrivande ord) för att beskriva personer, platser, känslor med mera. Förutom detta vill vi alltid att eleverna funderar på punkt och stor bokstav samt lite stavning.

När de skrivit klart själva och ritat passande bilder fick de möjlighet till att ge varandra kamratrespons innan texten lämnades in. Då sitter de två och två och ger varandra feedback. Eleverna ges då möjlighet att, tillsammans, förbättra sina texter.



fredag 4 december 2015

Multiplikation

Vi arbetar med multiplikation just nu. Vi har gemensamma genomgångar, tittar på lästal, vad det är som händer i multiplikation och arbetar i böckerna och på datorerna. Det finns många bra övningar på skolplus, elevspel och bingel, som eleverna gärna kan använda hemma också.

Det är många tomtar som räknar multiplikation idag!

torsdag 3 december 2015

Yggdrasil

Nu var det ett tag sedan bloggen uppdaterades. Vi avslutar vårt arbete med Forntiden i SO med att prata om nordisk- och grekisk mytologi. Vi har pratat om den nordiska mytologin och gått igenom några asagudar. Tillsammans skapar vi världsträdet Yggdrasil. Eleverna har lottats in i grupper och skapar olika delar. De som är själva får ta hjälp och stöd av varandra.