Genomgångar

fredag 28 augusti 2015

Utvärdering vecka 35

På fredagar utvärderar vi tillsammans veckan och funderar på vad vi har gjort och framför allt - lärt oss. Allt vi gör har ett syfte och det är något eleverna ska lära sig eller träna på. T.ex. har vi haft fyra-hörn övning i Stranden för att eleverna ska träna på att ha en åsikt och våga yttra den för klassen. Vi sammanställer veckan i en gemensam tankekarta, så att alla får vara med och fundera. Sedan lottas två elever fram som ska skriva ihop en kort text.

Här kommer veckans utvärderingar (med några justeringar av oss mentorer):

Vi har haft musik, då klappade vi våra namn. Vi har jobbat med regler och vi har haft en fyra-hörns-övning. Vi har jobbat med alfabetet på engelska. Och så har vi presenterat oss på engelska. Vi har jobbat med huden som är kroppens största organ. Vår hud skyddar oss mot vatten. Huden är vårt vattentäta fodral. Kroppens lagom temperatur är ungefär 37grader. I matten så har vi jobbat med tal och siffror. 5 är en siffra och 12 är ett tal. Vi har 10 siffror. Dem är 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9. I matten har vi jobbat med talet tusen 1000. Vi har fått räkna till tusen och räkna så att vi hade 1000 makaroner eller bönor.


Vi har jobbat med ental,tiotal,hundratal och tusental.
Vi har gjort en pjäs om våra värdegrunds ord respekt, arbetsro, gemenskap, trygghet, eget ansvar och vänskap. Vi har pratat om regler exempel inte slåss inte klättra över staketet inte gunga fler en sex. Man får inte äta mer en 15 sockerbitar när man är vid 11 12 åren. Vi har jobbat med huden. Huden består av 3 lager som heter överhud, läderhud underhud. Huden är vårt största organ. Om man har mycket pigment så har man mörk färg på huden om man har lite har man ljus färg på huden.

Trevlig helg!

Talet 1000

I veckan har vi arbetat med talet 1000 på olika sätt. Vi har tittat på att tusen tar olika plats och arbetat med pengar, ex.

Om jag har 300 kr. Hur mycket fattas till 1000 kr?
Om jag har 450 kr. Hur mycket fattas till 1000 kr?

 

 

Här arbetar klasserna med att räkna upp till 1000 i grupper. Vad är lättast? De sorterade i 10-högar, 20-högar, 50-högar och på många andra spännande och smarta sätt. Det var ingen grupp som räknade från 1-1000 utan att sortera på något sätt innan.

 

 


torsdag 27 augusti 2015

SO

På dagens SO-lektion gjorde klasserna lite olika saker. Vågen fortsatte att prata om regler medan Stranden gjorde en fyra-hörn-övning som handlade om att lyssna, att bli lyssnad på och hur vi är i klassrummet. Sedan tittade båda klasserna på Lilla aktuellt skola och hade bra diskussioner efteråt - om hur det är att börja skolan igen efter sommarlovet samt hur det är med skolans duschar och toaletter.



Vågens elever pratar om regler utifrån en bild i en lärobok vi använder i SO.



Strandens elever diskuterar i grupper hur skolans duschar är, om de tror att elever struntar i att duscha efter idrott, varför i så fall och om de tycker att det är ok eller inte. 


onsdag 26 augusti 2015

Tema: bra kompis

Nu i början av terminen har vi fyra veckor tema - bra kompis. Vi inledde detta tema idag med att prata om våra sex värdegrundsord:


  • Vänskap
  • Respekt
  • Gemenskap
  • Trygghet
  • Eget ansvar
  • Arbetsro


Vi startade med att prata om vad dessa ord betyder och lite kort om hur vi kan visa dessa saker i klassen och på skolan. Eleverna delades sen in i mindre grupper och fick varsitt ord som de skulle arbeta med. Uppgiften var att göra en liten teater för att visa hur man kan visa detta för varandra i skolan. Det blev sex spännande små pjäser.




tisdag 25 augusti 2015

Lattjo lajban



"Lattjo lajban lådan" - Vad ska bort?

Eleverna utmanades idag med vår alldeles egen lattjo lajban låda. Det var fyra djur som de skulle fundera kring - hur hör de ihop? Hur är de lika/olika? De skulle diskutera och samtala med kompisen och sedan lyfte vi olika förslag gemensamt i klassen.

Med denna övning tränade eleverna på en hel del förmågor. De tränar den Kommunikativa förmågan när de samtalar, diskuterar, motiverar sina val, presentera inför klassen, ha åsikter och våga säga dem. De tränar den Analytiska förmågan då de jämför djuren med varandra och förklarar samband mellan dem. Den Begreppsliga förmågan tränar de när de använder olika begrepp som hör till djurvärlden.

måndag 24 augusti 2015

Sista Gröna äpplet dagen

I fredags var det avslut för Gröna äpplet för denna gång. Efter mycket fina dagar med härligt väder, roliga aktiviteter och engagerade elever var det dags för de sista aktiviteterna samt familjefesten.

Vi var på IP hela dagen. Det blev tennis, handboll och brännboll samt lunch och lek tillsammans i solen. Efter aktiviteterna var det familjefest. Det var roligt att se så många där!

 

 

 


För Stranden började dagen med tennis och för Vågen avslutades dagen med det.




Efter första aktiviteten möttes vi upp, åt lunch och lekte olika saker tillsammans i solen.




För Vågen inleddes dagen med handboll och brännboll och Stranden avslutade med den aktiviteten. 

 

 


fredag 21 augusti 2015

Gröna äpplet: landhockey

Eleverna fick öva på att dribbla med denna nya klubba. Lite annorlunda. De fick tävla på olika sätt och spela match. Information gavs ut om de vill prova på landhockey igen.

 


 

 



På lunchen blev det inte bara mat, utan även massor av lek och bus. Härligt!





 

 

Gröna äpplet: dans

Idag var det dags för dans och landhockey. Stranden började med dans och avslutade med landhockey och Vågen tvärtom. Återigen var det fullt engagemang och en mycket positiv attityd från eleverna. Jätteroligt! Vid lunchtid möttes vi och åt lunch tillsammans i solen.

Här övar eleverna på sin dans. Först övades steg och sen hela dansen!

 








 

 





onsdag 19 augusti 2015

Gröna äpplet start

Vår skola har en hälsa och rörelse profil. En av de många aktiviteter som vi gör i den andan är Gröna äpplet. I tre dagar är vi iväg på olika roliga aktiviteter. Eleverna kommer prova på orientering, basket, dans, landhockey, tennis och handboll.

Idag startade vi upp med orientering och basket. Vid orienteringen mötte Idrottslärare Ida upp oss och eleverna fick gå till olika stationer i mindre grupper. De fick arbeta mycket med karta och att hitta samt arbeta på olika sätt med allemansrätten. Roligt och eleverna var engagerade och glada. Vi åt lunch tillsammans utomhus innan nästa aktivitet. När vi hade basket fick eleverna pröva olika övningar. Den svåraste av allt var nog - hämta en boll, men studsa inte med den.