Genomgångar

fredag 13 november 2015

Utvärdering v. 46

Stranden:

Vi har jobbat med omkrets hur långa alla sidor är på geometriska figurer tillsammans. Förkortningarna förkortas cm m dm mm.
Vi har vi jobbat med nervsystemet som är hjärnan ,ryggmärgen och nerverna.
I so har vi jobbat med järnåldern och järnåldens språk futhark.
I matten har vi fått en diagnos med uppställning både - och +.
I hemkunskapen har vi plockat skräp så inte djuren äter det och det är bra för miljön.
I eng har vi jobbat på veckodagarna på och dom heter monday,tyesday,wednesday,thursday,friday,saturday och sunday.
I sv har delfinerna jobbat med spågumman och vi har utvärderat veckan.
I sv har vi fått besök av Sören Olsson och Anders Jacobsson.
Och slutningen har vi haft bockmaskerad fredag.

Vågen:

Svenska:
Vi har varit på författarbesök med Anders jacobsson och Sören Olsson. På skolan har vi haft barnboksvecka vi fick klä ut oss typ som Pippi Karlson på taket och härypåtter.Vi har läst lite ur Sune. Vi har haft en tipspromenad om författare och böcker.
Matematik:
Vi har haft en diagnos om textuppgifter.
Vi har mätt med linjal runt om rektanglar,kvadrater och trekanter,och det kallas för omkrets kära barn.
SO:
Vi har jobat med Bronsåldern och efter den sista lektionen så hade vi en kunskapskontroll.
NO:
Vi har jobat med hjärnan och nervsystemet och känsel, hörsel, smak och lukt tillhör hjärnan och nervsystemet.När man stiker sig så ryker man undan fingret innan man stiker sig, och när man håller på att ramla så tar man fram händerna innan man gör ila sig.

tisdag 10 november 2015

Tipspromenad

Den här veckan är det barnboksvecka. Vi startade upp veckan med att se lite faktafilmer om några kända författare. Bland annat Sören Olsson och Anders Jacobsson som besöker oss på torsdag. Vi har även börjat läsa i olika Sune-böcker vilket eleverna tycker är jätteroligt. Det blir många skratt! Idag har de fått gå en tipspromenad om barnböcker och bibliotek. En fråga som många tyckte var klurig var en fråga som gällde skönlitteratur - det var inte många som stött på och hört det begreppet.






Mätning

Denna vecka arbetar vi med mätning på matematiken. Eleverna ska känna sig säkra på att mäta med linjal samt själva rita linjer. De ska kunna använda enheterna mm, cm och dm. De ska även få mäta med meter samt träna på att uppskatta. Vi inledde veckan med att just mäta och rita linjer med linjaler. Senare i veckan ska vi gå igenom hur vi räknar ut omkretsen på våra geometriska former och skapa geometriska former utifrån instruktioner.




fredag 6 november 2015

Utvärdering för vecka 45

Vågen:

Vi har jobbat med uppställning i matematik, med subtraktion och addition. Vi har också jobbat med textuppgifter och problemlösning. Vi har jobbat med talesätt om kroppen. När vi jobbade med so lärde vi oss att på bronsåldern fångade männen in vildhästar och födde upp dom och andra djur. Människor i Norden blev duktiga på att göra brons. Brons görs av koppar och tenn som smälts ihop. Vi har mät pulsen med vanlig puls aktiv puls och vilo puls.


Stranden:

Vi har åkt skridskor och spelat hockey. Vi har lärt oss våra låtar till lucia när vi ska gå lucia. Vi har tränat på uppställning subtraktion på matten. Vi har haft förhör på bronsåldern på torsdagen. Vi har lärt oss nya engelska ord på engelskan. På svenskan har vi pratat om talesätt ex lägga näsan i blöt.


Trevlig helg!

Uppställning med lån och två växlingar




Här är två filmer om att räkna uppställning med subtraktion - utan lån och växling, med en växling och med två.

torsdag 5 november 2015

Kartongfigurer

I samarbete med NO gör eleverna kartongfigurer på bilden. De gör en figur per organ eller kroppsdel som vi har pratat om. De gör en framsida på sig själva och sedan en figur var om huden, musklerna, skelettet, lungorna, hjärtat, nervsystemet, matsmältningsorganen, ögat och örat. Vi har inte gått igenom alla delar än, men vi har kommit långt. Idag var det stort fokus på framsidan samt skelettet då eleverna fick använda bra lim, tops och garn.








onsdag 4 november 2015

Sandlådan



Eleverna arbetar i par med problemet Sandlådan. När vi pratade på slutet om hur de reagerade när de fick problemet var det många som kände att det var omöjligt och blev fundersamma på hur de skulle lösa det. När de gjorde som jag tipsat om innan - ta en sak i taget och använd informationen du har - så gick det bättre.

Gemensam rastaktivitet






måndag 2 november 2015

Vi lär oss av varandra!


Vi arbetar just nu med räknemetoden uppställning med växling. Vi har tidigare arbetat med addition och är nu inne på subtraktion. Det gäller att veta hur man ska göra, och förstå vad det är som händer när man växlar. När vi arbetar har vi stor nytta av varandra. Är Sanna eller Jessica upptagna måste eleverna ta hjälp av varandra - det finns mycket kunskap i klassrummet. I Stranden fick några elever anmäla sig frivilligt att lösa en uppställning med växling på tavlan, och sedan förklara för klassen hur de hade tänkt och gjort. Man lär sig mycket på att lyssna på andra, och att berätta för andra hur man gör och tänker.

Här kommer en film från youtube där uppställning med växling i subtraktion förklaras.


Undersökning om kroppen

Vi har pratat om hjärta, blod och puls under NO-lektioner om kroppen. Eleverna har sedan arbetat i par/grupper och genomfört en undersökning om just kroppen, och att mäta puls. Vi har övat gemensamt på att känna puls och det är olika svårt. Eleverna har fått följa instruktioner, genomföra en undersökning tillsammans med en kompis (samarbeta) samt samtala med varandra om sina resultat, ex. varför pulsen blir olika när de är aktiva eller i vila. De skulle även dokumentera sina resultat.

 

 

Först gällde det att hitta sin puls. Vi övade tillsammans och eleverna fick öva med/på varandra - handleden eller halsen.






Sedan var det dags för olika aktiviteter. Först skulle de mäta sin puls och dokumentera resultat. Därefter skulle de röra sig aktivt i fem minuter för att sedan mäta pulsen igen. Därefter en vila på 3 minuter för att se hur pulsen sedan ändrade sig.

 


 

Allt dokumenterades och användes sedan för att jämföra resultat och diskutera gemensamt. Varför blev pulsen olika när eleverna var aktiva och när de var i vila? Varför fick olika elever olika puls?