Genomgångar

fredag 29 augusti 2014

Bild

När delfinerna och båtarna var på slöjd hade hajarna och dammarna bild tillsammans. Vi samlades i Strandens klassrum där eleverna fick arbeta två och två, en från Vågen och en från Stranden. Tillsammans skulle de skapa geometriska figurer - i olika nyanser. Varje elevpar fick två färger som de skulle försöka skapa så många nyanser av som de kunde.

 

Jessica visar hur eleverna ska använda vatten och pensel för att få ut så bra färg som möjligt. Vi pratar också om hur vi använder färgerna för att få ut så många nyanser som möjligt - ljusa till mörka. Elevparen fick två papper var - ett kladdpapper där de kunde pröva sig fram med olika färger och nyanser, och ett papper där den färdiga teckningen skulle målas.

 

 

 

Vilket härligt samarbete det blev! Eleverna testade färgerna och prövade sig fram till olika nyanser. De färdiga teckningarna kommer att hängas upp i korridoren mellan Stranden och Vågens klassrum i början av nästa vecka. Ta gärna en titt om ni har tid!

Målboken har skickats med hem. Glöm inte att signera och se till att den kommer tillbaka till skolan.
Trevlig helg!


torsdag 28 augusti 2014

Ental och tiotal

Idag arbetade vi i Stranden med ental och tiotal. Vi hade genomgång tillsammans och eleverna fick arbeta i matteboken. Det uppstod lite klurigheter under arbetets gång och vi valde därför att sätta oss i en mattecirkel för att tillsammans bättre förstå det vi arbetade med.

 

 

När vi sitter i vår mattecirkel försöker vi att ha fokus på uppgiften och alla hjälps åt. Om jag lägger fram 6 tiokronor och 5 enkronor - vilket tal är det? 65 tyckte de. Hur många tiotal har vi i talet 65? Här kommer det kluriga, men med hjälp av pengarna blir det lite tydligare. I talet 65 är det 6 tiotal som är värda 60 och 5 ental som är värda 5: 60 + 5 = 65.

Vi fortsatte att laborera ett tag med pengarna. Jag sa tal som några elever fick turas om att lägga upp med pengarna. Vi räknade dem högt tillsammans och sedan pratade vi om hur många tiotal och ental det var samt hur vi kan se det.

På slutet återkopplade vi till målet med dagens lektion:
- Kunna dela upp tal i ental och tiotal. 

onsdag 27 augusti 2014

Respekt och Gemenskap



Idag fortsatte vi med vårt kompis-tema. Dagens ord var: Respekt och Gemenskap. Vi pratade om vad orden betyder och varför de är så viktiga. Eleverna kom med många bra förslag och det slutade med att vi blandade in förra veckans ord (Vänskap och Trygghet) samt klassreglerna.   


Vi tittade på en film från ur:s programserie: Vem bestämmer? Avsnittet handlade om tre personer som skulle laga mat tillsammans. Alla skulle vara med och bestämma och det slutade i en enda soppa. Till slut kom personerna fram till att de kunde lyssna på varandra och försöka kompromissa för att komma fram till en bra lösning. Eleverna fick sedan sitta i små grupper där de var en familj som skulle åka på semester. Vart skulle de åka? Alla skulle vara med och bestämma. Alla "familjer" hade kommit fram till en plats att åka till när lektionen var slut. För att komma överens behöver alla våga säga sin åsikt och lyssna på varandra, samt kompromissa. 

Vi fortsätter att arbeta med dessa ord hela tiden, under hela läsåret då de är väldigt viktiga. 



tisdag 26 augusti 2014

Talet 100

Vi har arbetat med talet 100. Jag höll upp en låda med kottar och små glas som innehöll små bönor, stora bönor, gem och små kuber. Eleverna fick gissa och uppskatta hur många det var av varje sak i lådorna/glasen. Det kom massor av olika alternativ - allt från 15 st till 100 st.


Vi sa sedan: Jag påstår att det är 100 i varje. Tror ni på mig? Det kom lite olika svar från eleverna, men de flesta trodde inte på det. Eleverna delades in i grupper och varje grupp fick varsin låda/glas som de skulle räkna. Vi pratade lite om hur de kunde göra för att inte tappa bort sig i räkningen. Grupperna gjorde på lite olika sätt för att räkna. Många grupper delade upp sakerna i grupper om 10 och räknade sedan 10 grupperna.

 

 

Resultatet: det var 100 i varje!
Hur är det möjligt när kottarna ser ut att vara så många fler än gemen?

Vi fortsatte sedan att arbeta med talet 100 genom att bland annat göra 10-hopp.
Spännande!

onsdag 20 augusti 2014

Bra kompis: vänskap och trygghet



Idag startade vi upp temat: bra kompis. Dagens ord var Vänskap och Trygghet. Vi började med att prata om vad orden betyder och varför de är så viktiga. Vi pratade om att det är viktigt att lita på varandra och att det är bra att känna sig trygg, t.ex. när vi har Visa och berätta. 

Vi gjorde en övning då eleverna två och två fick turas om att falla bakåt och låta den andra eleven ta emot. Vi kom fram till att det är viktigt att faktiskt ta emot sin kompis. De flesta tyckte att det gick bra, men några tyckte att det var lite läskigt. 

Som avslutning försökte vi skapa bilder till orden. Vilken färg är vänskap för er, frågade jag. Det kom massor av förslag: diamant, guld, ljusblå, röd, rosa, gul, grön... eleverna valde ett av orden och försökte skapa en bild som föreställer just Vänskap eller Trygghet

måndag 18 augusti 2014

Första dagen!

Då var första dagen i årskurs 2 över. Vi har hunnit med att prata lite om sommarlovet, göra namnlappar till lådorna, prata om regler, tagit en promenad och tittat i matteböckerna. Det kommer hela tiden ny information och vi tar det lite i taget.

En uppgift vi gjorde idag heter Tårtan. Då gäller det att kunna samarbeta med varandra. Eleverna arbetade två och två (med sin bänkkompis). De fick ett papper och en penna. Uppgiften var att rita den godaste tårtan. Svårigheten var att de båda skulle hålla i samma penna och de fick INTE prata med varandra. "Får man skratta?" undrade någon och svaret var givetvis: JA!




När de var klara pratade vi lite om hur det kändes? Hade det varit lättare att få prata med varandra? Bestämde någon mer än den andre och hur gjorde den i så fall då? De fick sedan färglägga tårtan tillsammans, men då behövde de inte hålla i samma penna och de fick prata med varandra!