Genomgångar

tisdag 30 september 2014

Idrott: vindskydd

 

I det centrala innehållet för Idrott och hälsa står det att eleverna ska få leka och röra sig i natur- och utemiljö samt arbeta med säkerhet och hänsynstagande i samband med lekar, spel och vid natur- och utevistelser.


 


Idag fick eleverna i Stranden bland annat bygga vindskydd och små eldstäder (utan eld) i grupper. Idag övade de och i nästa vecka ska de få visa vad de har lärt sig. Det var ett gäng duktiga och glada elever som arbetade väldigt bra. Roligt!

torsdag 25 september 2014

Friidrottsdag, del 2

Fotboll.
Stafett.


Längdhopp.


Stöta kula.

 

 Lite blandade bilder från dagen. Matsäcken kunde vi sitta i omklädningsrummet och äta. Några valde ändå att sitta ute, under tak.

Friidrottsdag

Idag var det dags för friidrottsdag. Vädret visade sig kanske inte från sin bästa sida, men vilka hjältar vi hade med oss. Eleverna har kämpat på, har varit positiva och hunnit med en massa olika grenar, bland annat kast med liten boll, fotboll, stafett och hoppa häck.

I väntan på bussen mot IP passade vi på att göra en fin färgglad stövelring. 
Snart är det dags att åka iväg!















Här har vi Jessicas lag!


Sannas lag döpte sig till Barcelona!









Suzanna och Anna hade ett lag tillsammans som är redo för fler stationer...

tisdag 23 september 2014

Se, höra, göra - skapa meningar med ord.

 

Idag har vi använt våra sinnen syn och hörsel. Vi stannade kvar ute efter rasten för att se vad vi kunde se och höra runt omkring oss. När vi kom in samlade vi allt vi sett och hört som ord i olika rutor.

Vi såg och hörde regnet, bilar/bussar, barn som lekte/sprang/skrattade/skrek, flaggstången, kläder som gnuggades mot varandra, fötter mot marken och mycket mer. 

Eleverna skrev sedan meningar om vad som är roligt och tråkigt med raster - och hur den bästa rasten var / skulle kunna vara.

måndag 22 september 2014

Likhetstecknet =

Ett av matematikens mål som vi arbetar mot är att kunna likhetstecknets betydelse och att kunna använda likhetstecknet på ett fungerande sätt. Det arbetar vi mycket med. På dagens lektion arbetade vi med likhetstecknet, men även med ett annat tecken : ≠ (inte lika med). 

 

Vi började med att samla oss på mattan och pratade om hur vi använder dessa tecken. Bland annat pratade vi om 4 elefanter och 4 myror är lika mycket, får vi använda likhetstecknet då? De väger olika mycket, men det är lika antal. Alltså får vi använda likhetstecknet. Skulle en myra bli uppäten måste vi dock byta tecken.

Eleverna fick sedan sitta i par och använda klossar för att visa hur de fick använda dessa två tecken. De fick även använda tecknen och visa hur vi får använda dem med tal. Resultaten blev lite varierande.



Det går bra att utmana sig själv lite som en elev gjorde.


 

onsdag 17 september 2014

Biblioteket

Igår var vi på biblioteket och lånade böcker. Det blev lite för många på en gång när vi var två klasser samtidigt och nästa gång åker vi en klass i taget, eller en halvklass. Men alla elever hittade minst en bok som de lånade med sig och gärna ville läsa direkt efter besöket.

Några började kika i böckerna redan på bussen till biblioteket. 



Svenska träd redovisningar.

Nu är vårt arbete med svenska träd avslutat och alla grupper har fått redovisa.

Två tjejer i Stranden undersöker hur lönnens blommor ser ut.
I extrarummet Snäckan har det varit full aktivitet för både Stranden och Vågen.


 

 


 

Eleverna i Stranden och Vågen redovisar tillsammans och har fått öva innan och skriva stödord om de velat. Spännande att höra om alla träd!

måndag 15 september 2014

Skoljoggen

Här laddar vi upp med det sista innan starten. Alla tvåor är ni redo?! Jajamensan fattas bara!

Idag var det dags att springa Skoljoggen tillsammans. Vi samlar även in pengar till SOS barnbyar och barnbyn i Bouar i Centralafrikanska republiken. Vill man skänka pengar via oss går det bra att lämna in under tisdagen och onsdagen i denna vecka också. Barnen sprang, joggade och gick runt under 1 timma och många räknade sina egna varv. Tillsammans sprang Stranden och Vågen 290 varv. Häftigt! Med lite vattenpauser höll barnen igång i en timma och sedan åt vi lunch och lekte tillsammans innan vi åkte tillbaka till skolan. Barnen är väldigt duktiga när vi åker buss och visar hänsyn till de andra resenärerna. Det är härligt!

torsdag 11 september 2014

Sagor

Vi skriver en hel del sagor i klasserna. Vi tränar då på att få till en röd tråd med en tydlig början, ett tydligt problem, lösning och slut. Vissa vill skriva långa sagor och vissa vill skriva lite kortare. Oavsett hur långa sagor barnen vill skriva så fokuserar vi på att få till den röda tråden. Vi ska arbeta med sagor på lite olika sätt - att barnen får skriva fritt och att de har en gemensam bild som de kan utgå från. Det finns också kort i klassrummet med tips på ämne till sagorna - dessa används flitigt av eleverna. Exempel på ämnen kan vara: Spöktåget, Cirkus Skratt och På havets botten. Vi kommer även skriva på dator och ipad.

Sid. 1.
Sid. 2.
 Lilly i Stranden har skrivit en saga om en pannkaka. "Det var en gång en pannkaka" blir en tydlig början. Problemet för pannkakan är att den vill bli uppäten för att slippa frysa. Dock tar det lång tid och sedan verkar det som att pannkakan kanske inte ska bli uppäten.... Men det löste sig och pannkakan fick som den ville. Spännande att läsa en saga om en pannkaka!




Max i Stranden har skrivit en saga om ett krig. "Det var en gång ett krig" blir en tydlig början. Problemet var att kungen blev tagen av de onda. Det löste sig dock och de goda tog tillbaka sin kung och de levde lyckliga i alla sina dagar. Lite otäckt med krig, men tur att det löste sig i slutet!

onsdag 10 september 2014

Klockan - kvart i och kvart över


Både Stranden och Vågen har arbetat med klockan - kvart i och kvart över. Det är lite klurigt, men det går framåt för alla. Vi har undersökt klockan och dess delar, arbetat i matteboken och med ipads och datorer. Här prövar Vilhelm och Meja en app om klockan. De tränade på hel- och halvtimmar, kvartar och minuter. Spännande!

Svenska träd

Vi har fortsatt med arbetet med svenska träd den här veckan. Eleverna har delats in i grupper och de ansvarar för ett träd per grupp. Målet är att eleverna ska få kunskaper om några svenska träd och att de ska få träna på att läsa faktatexter, plocka ut nyckelord och skriva egna faktatexter. De tränar även förmågorna, bland annat att samarbeta med kompisarna i gruppen.



Imorgon arbetar vi klart och sedan är det dags att redovisa för varandra. Spännande!

fredag 5 september 2014

Måla av äpplen

Idag hade vi en ny bildlektion tillsammans - hajarna i Stranden och dammarna i Vågen. Vi ritade av äpplen och arbetade med skuggor. Eleverna arbetade på bra med uppgiften och fick sedan välja något valfritt i klassrummet som de ritade av och tittade på skuggorna. Många valde krukor med och utan blommor i.