Genomgångar

fredag 28 november 2014

Matematik vecka 48: helhet/delar och bråk


På grund av att vi pedagoger går mattelyftet fick den här veckan gå i bråkets tecken. Och nej, inte bråk som att slåss - utan bråk som hör till matematiken. Kunskapskravet som vi arbetar mot är:

Eleven visar grundläggande kunskaper om tal i bråkform genom att dela upp helheter i olika antal delar samt jämföra och namnge delarna som enkla bråk. 

Detta arbete fortsätter vi givetvis med mer under nästa vecka och framöver. Eleverna fick även vika papper för att visa hur stor del av ett papper som är en halv, en tredjedel och en fjärdedel. Vi avslutade även lektionen med att vika ett papper dubbelt hela tiden och se hur många delar det blev varje gång. Vi upptäckte ett mönster:

2    4    8    16    32    64    128  

Då blev det även väldigt tydligt att 1/128 är mindre än 1/4 trots att 128 är ett större tal än 4. Ju fler delar vi får ju mindre blir varje del.



Matteläxan till vecka 49 handlar om symmetri, som vi har arbetat med i skolan. Eleverna fick göra egna symmetriska bilder. De var noga med att berätta att texten som de ritat på inte blev symmetrisk, men att formen på figuren var det. Bra!

tisdag 25 november 2014

Substantiv, adjektiv och verb

I veckan har vi börjat arbeta lite mer med substantiv. Det finns olika ramsor man kan säga för att lättare komma ihåg vad substantiv är för något. Här är en:


När vi pratar om substantiv kommer vi lätt in på adjektiv och verb också och vi pratade även lite om de två. Vi kommer även att prata mer om de två grupperna senare.

 

Eleverna fick först fundera på vilka ord på tavlan som var substantiv och om det skulle vara en/ett framför och hur det blev med flera framför. De fick sedan komma på egna substantiv som vi skrev upp. Som avslutning arbetade de i Språkskrinet med att ringa in substantiv och att böja olika substantiv på olika sätt.

Ex:
En häxa.
Flera häxor.
Den häxan.
De/dem häxorna.


torsdag 20 november 2014

Jorden, solen, månen - prov.

På bilden har eleverna skapat jorden, solen och månen. Med hjälp av dem kunde vi arbeta med hur dessa tre förhåller sig till varandra på ett tydligt sätt. Detta är en del av det centrala innehållet för ämnet NO och ett kunskapskrav i årskurs tre.



Idag hade vi ett prov om detta i klasserna, då eleverna fick rita och skriva om förhållandet mellan jorden, solen och månen samt det som de kunde om månens faser. Mycket goda resultat! 

tisdag 18 november 2014

NO/Bild - ett samspel om rymden

 

De elever som har bild just nu har fått arbeta med ballonger, tidningspapper och tapetklister för att skapa solen, jorden och månen. Senaste bildlektionen gick ut på att måla dem tillsammans i grupperna.

 

Dessa ska användas när vi går igenom, för sista gången, hur solen, jorden och månen förhåller sig till varandra - som är ett mål inom NO. I veckan kommer vi att gå igenom detta tydligt med hjälp av det vi har skapat och sedan ska eleverna få skriva och illustrera det som de har lärt sig.

 

Strandens elever fick prova på detta i förra veckan, med pappers-versioner av solen, jorden och månen. Tre elever fick vara aktiva åt gången, och alla fick pröva minst en gång. Eleven med solen ställde sig i mitten medan eleven med jorden rörde sig runt solen, samtidigt som den rörde sig runt sig själv. Månen i sin tur rörde sig runt jorden. Spännande och roligt!

fredag 14 november 2014

Respekt


Vågens plansch om respekt! Viktigt!

Arbetsschema

Alla elever har ett arbetsschema som de arbetar med när de är klara med huvuduppgiften på svenskan. I arbetsschemat kan det vara att man ska arbeta med läsförståelse, skriva en saga, välskrivning, lösa korsord och läsa tyst. Arbetsschemat är individanpassat så att alla elever arbetar med sådant som de utvecklas av.

Här jobbar Vågens elever med sina arbetsscheman.

 


onsdag 12 november 2014

Respekt

Idag började vi med vårt arbete om Respekt. Eleverna delades in i grupper och fick diskutera med varandra. Den första frågan de fick diskutera kring var: Vad betyder respekt? Det var lite svårt i början, men de fick fram många bra alternativ och tolkningar. Vi pratade lite i helklass och tittade på vad grupperna tyckte lika om. Nästa fråga de fick diskutera kring var: Hur kan vi visa varandra respekt på skolan? (i klassrummet, i hallen och korridoren, i matsalen och på gården). Alla grupper fick berätta vad de kommit fram till och detta sammanfattades på tavlan.

 









Vi pratade mycket om hur vi beter oss mot varandra och att vi alltid måste tänka att vi behandlar andra som vi själva vill bli behandlade. Vi pratade också om hur man ska lösa en situation om någon skulle slå en - slår vi tillbaka?

Tillsammans skapade vi en plansch med en sammanfattning av hur vi ska arbeta med Respekt varje dag. Eleverna fick rita bilder med koppling till respekt eller bilder som gör oss glada. Vi ska sedan allihopa tumma på att följa detta varje dag.

 


Kängurumatte

Idag var det dags att arbeta med kängurumatte i Stranden igen, första gången den här terminen. Det var glädjerop från de flesta som tyckte att det var på tiden. När de arbetar med kängurumatte arbetar de två och två med 12 kluringar. De samarbetar och ska försöka visa så tydligt de kan hur de har tänkt när de har löst kluringarna, gärna med mattespråk om det går.






tisdag 11 november 2014

"Tomten jag vill ha en riktig jul"

"Tomten jag vill ha en riktig jul".

Nu är det inte långt kvar till julavslutningen. Årets jullåt som Stranden och Vågen ska sjunga är "Tomten jag vill ha en riktig jul". Denna låt övas nu för fullt på musiken med Sara och vi kommer även att öva på den i klassrummen, enskilt i varje klass och tillsammans.

Här kommer texten till låten. Det är fritt fram att öva på den hemma också:

Snön ligger tjock på gator och torg
Julaftons morgon jag ska köpa mig en gran
Människor springer om varandra
Åh, det är jul i stan

Istappar hänger ned från taket
Det knastrar så skönt under mina skor
Jag tror på tomten att han kommer
hem
dit där jag bor

Tomten, jag vill ha en riktig jul
en så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Väntan och hopp, vad man är nyfiken

Tomten, jag vill ha en riktig jul
en så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
jag vet att du inte gör mig besviken

Tissel och tassel, pyssel och prassel
Det pirrar i magen bakom stängda dörrar
Goda lukter i hela huset
Åh, och änglaspelet snurrar

Stämstång och fackeltåg som lyser upp mörkret
Bjällerklang och slädfärd under månens ljus
Det är en riktig jul för mig
Åh, och julefrid i alla hus

Tomten, jag vill ha en riktig jul
en så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Väntan och hopp, vad man är nyfiken

Tomten, jag vill ha en riktig jul
en så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
jag vet att du inte gör mig besviken

Tomten, jag vill ha en riktig jul
en så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Väntan och hopp, vad man är nyfiken

Tomten, jag vill ha en riktig jul
en så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
jag vet att du inte gör mig besviken

Tomten, jag vill ha en riktig jul
en så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
Väntan och hopp, vad man är nyfiken

Tomten, jag vill ha en riktig jul
en så'n som man har när man är liten
Tomten, jag vill ha en riktig jul
jag vet att du inte gör mig besviken

Det är inte bestämt än hur många gånger vi ska sjunga refrängen på slutet, men det bestämmer vi och barnen kommer att veta hur de ska sjunga!

fredag 7 november 2014

Bild: skapa planeter

Idag på bilden fick delfinerna och båtarna skapa solen, månen och jorden tillsammans i grupper. Dessa ska vi sedan använda i vårt arbete med förhållandet mellan just solen, månen och jorden. Idag fick grupperna skapa dem i papper-mache och nästa vecka ska de målas.

Vågens måne skapas.
Strandens jorden skapas.


Här skapas Vågen jord.
Den här killgruppen skapar solen.


Stranden mån-grupp.
Strandens sol-grupp.


torsdag 6 november 2014

Vågens besök på ICA

Nu har även Vågen besökt ICA och fått lära sig mer om frukt och grönt. Besöket var lyckat och barnen fick även smaka på olika frukter - vindruvor, satsumas, stjärnfrukt och physalis.



Solen, Jorden och månen.

Vi har ett stort arbete om rymden nu i tvåan och i det centrala innehållet står det att vi ska arbeta med Jorden, solen och månens rörelser i förhållande till varandra samt månens faser. Den här veckan har vi startat med månens faser och kommer i nästa vecka att titta närmare på förhållandet mellan solen, Jorden och månen samt prata om varför vi har månader och årstider.

Vi tittade på en film om månens faser, gick igenom bilder och sen fick eleverna själva skapa månens faser på svarta och blåa papper, samt skriva under vad de olika faserna heter.






 

 

 

 

 

När vi har jobbat med detta ett tag kommer eleverna att förhöras och så får vi se vad de har lärt sig!

onsdag 5 november 2014

Addition med tiotalsövergång

Ett av målen i ämnet matematik handlar om att kunna använda strategier för att beräkna uppgifter med naturliga tal inom talområdet 0-100. Vi har i veckan börjat arbeta med addition med tiotalsövergång.

Om vi har: 9 + 6 så är en strategi att hitta tiotalet först.
Vi räknade i tre steg:

1. 9 + 6 =
2. 9 + 1 + 5 =
3. 10 + 5 =

Delar vi upp talet 6 för att hitta tiotalet så blir det lättare att räkna. Vi gjorde det först med klossar tillsammans på mattan och sedan fick eleverna arbeta på tavlor. Vi arbetade sedan i matteboken. Målet var att använda den här strategin och inte räkna på fingrarna.

 

 

Detta arbete fortsätter vi givetvis med. Vi kommer så småningom utöka talområdet också.

Många "ser" svaret när de ser 9 + 5 = framför sig. Då är det viktigt att kunna visa hur man har tänkt - med ord och mattespråk. Det är en av de förmågor som barnen behöver utveckla - den kommunikativa förmågan.

tisdag 4 november 2014

Besök på ICA: frukt och grönt

Idag var Stranden på ICA-butiken i centrum för att lära oss om frukt och grönt. Vi fick träffa Göran som arbetar med frukt och grönt där och han berättade massor om olika varianter, visade upp och vi fick lukta och smaka. Eleverna var aktiva och berättade allt de kunde - vilket var mycket. Det var ett riktigt trevligt besök.

Vi promenerade dit och tog tåget hem. När vi kom tillbaka åt vi lite frukt som vi hade fått med oss från ICA och sen fick eleverna skriva och rita om besöket.

 

 

De frukter som eleverna fick smaka var drakfrukt, två sorters vindruvor, physalis och morot. Många gillade inte drakfrukten, men den var ganska häftig att titta på. Physalis var den som flest gillade.


Förmiddagen blev alltså väldigt hälsosam med promenad och massa nyttiga frukter. Härligt!