Genomgångar

fredag 28 november 2014

Matematik vecka 48: helhet/delar och bråk


På grund av att vi pedagoger går mattelyftet fick den här veckan gå i bråkets tecken. Och nej, inte bråk som att slåss - utan bråk som hör till matematiken. Kunskapskravet som vi arbetar mot är:

Eleven visar grundläggande kunskaper om tal i bråkform genom att dela upp helheter i olika antal delar samt jämföra och namnge delarna som enkla bråk. 

Detta arbete fortsätter vi givetvis med mer under nästa vecka och framöver. Eleverna fick även vika papper för att visa hur stor del av ett papper som är en halv, en tredjedel och en fjärdedel. Vi avslutade även lektionen med att vika ett papper dubbelt hela tiden och se hur många delar det blev varje gång. Vi upptäckte ett mönster:

2    4    8    16    32    64    128  

Då blev det även väldigt tydligt att 1/128 är mindre än 1/4 trots att 128 är ett större tal än 4. Ju fler delar vi får ju mindre blir varje del.



Matteläxan till vecka 49 handlar om symmetri, som vi har arbetat med i skolan. Eleverna fick göra egna symmetriska bilder. De var noga med att berätta att texten som de ritat på inte blev symmetrisk, men att formen på figuren var det. Bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar