Genomgångar

onsdag 10 december 2014

Nobeldagen

Idag är det Nobeldagen och i Stranden & Vågen uppmärksammade vi det på lite olika sätt. Vi pratade om vem Alfred Nobel var och om hans testamente. Vi pratade även lite om nobelmiddagen och såg ett klipp från lilla aktuellt som bland annat visade några av pristagarna i år.

Under dagen har vi även uppmärksammat de olika kategorier som nobelpriset delas ut i. Vi har gjort lite experiment och pyssel.

Dagen började med ett experiment med magnetism. Vilken eller vilka av våra svenska mynt är magnetiska? Eleverna fick titta och känna på mynten och skrev sedan en hypotes.



Vi genomförde sedan experimentet och kom fram till att endast fem-kronan var magnetisk. Spännande!

Dagen fortsatte med läsning ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf. Hon var den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur. En av eleverna i Stranden hittade sedan en bok som Selma Lagerlöf skrivit i bokhyllan, som hon genast ville börja läsa. Roligt!

Nästa experiment blev att testa hur olika saker regerade med vatten och vi pratade om skillnaden mellan en blandning och en lösning. Det var lite klurigt att reda ut och resultatet gav oss ibland mer frågor än svar.

Vi prövade med salt, socker, sand, vetemjöl, bakpulver och matolja. Det häftigaste var matoljan, tyckte eleverna.

Även här fick eleverna ställa hypoteser innan vi undersökte tillsammans.


 

När vi kom till medicin pratade vi om astma och vi prövade att andas ordentligt som vanligt och när vi hoppade och studsade en stund. Eleverna fick sedan ett sugrör som de fick andas i medan de gjorde samma sak. Resultatet blev, för de allra flesta, att det var bra mycket tyngre och jobbigare att andas i ett sugrör.


Som avslutning på dagen fick eleverna själva komma på en symbol för fred. Tänk om alla i världen såg din symbol och tänkte på fred. Häftigt! Det var full aktivitet och det blev många olika resultat. Här kommer några:

 

 

Vilken rolig och spännande dag vi har haft tillsammans!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar