Genomgångar

måndag 30 mars 2015

Påskkonsert

Idag hade våra tvåor sin påskkonsert. De har tränat tillsammans med Sara på musiken samt några gånger i klassrummet. Precis innan konserten skulle börja kom regnet som lurat under dagen. Trots detta fixade eleverna konserten jättefint och vi hade även en tapper publik som applåderade och hejade på. Jätteduktiga tvåor har vi :)

Sångerna som sjöngs: Här i ett påskägg, Blåkullans land, På vår balkong, Påskkärringen Elsa Blå och Tussilago.




Bokdisco

I fredags var det bokdisco på fritids. Fritidspersonalen hade gjort i ordning så fint och det blev ett jättelyckat disco med mycket dans, häng och popcorn-ätning.





torsdag 26 mars 2015

English: weather


I två veckor kommer vi att arbeta med temat: Väder på engelskan. Vi lyssnar då på sången ovan, försöker sjunga med och upprepar även orden flera gånger och sätter in dem i korta meningar.

sun - sunny

rain - rainy

snow - snowy

cloud - cloudy

What's the weather like?
It's sunny today. It's rainy today.

I nästa vecka ska vi göra vädersnurror som vi kan använda varje dag. Då tränar vi de engelska orden hela tiden, varje dag.

Klockan

Nu arbetar vi vidare med klockan och fokus är på tio över och tio i. Vi tittar på hur klockan ser ut när den är tio över och tio i samt räknar minuter från hel och fram/bak. På skolplus.se samt elevspel.se finns bra program som hjälp vid arbete med klockan.

Som utmaning för de som kan klockan finns läsuppgifter där de ska räkna ut hur mycket tid som går mellan olika tillfällen samt omvandla tid från minuter till timmar och tvärtom. Några övar även vidare eller prövar på hur den digitala klockan fungerar.

Det är även kul att dela med sig av kunskaper till andra och samarbeta, som nedan.




tisdag 24 mars 2015

Teknik: tekniska lösningar

Eleverna har börjat med teknik. Den här veckan har de pratat om bilens utveckling genom tiderna och sedan fått designa en egen bil genom att rita den och berätta vilka speciella egenskaper den har. Nästa vecka ska de göra samma sak, men om telefonen. Efter påsk ska de även få bygga egna bilar. Mycket spännande.

Mål från Lgr11: Hur föremålen i elevens vardag har förändrats över tid.

 

 

 

 

fredag 20 mars 2015

Isshow i Hacksta

Idag var Stranden och Vågen och såg på isshow efter lunch. Vi såg "En vintersaga" och den uppskattades av alla. En elev ur Stranden var med vilket var extra roligt för alla våra tvåor.




 

På väg mot centrum och tåget blev det inte lika skoj, att traska i snöblandat regn. Men humöret blir alltid bättre tillslut.






Rocka sockorna




Idag har vi rockat sockorna i Stranden och Vågen. Alla är vi olika!

onsdag 18 mars 2015

Matematik: talsortsräkning

Kunskapskrav från lgr11:
- Eleven har grundläggande kunskaper om matematiska begrepp och visar det genom att använda dem i vanligt förekommande sammanhang på ett i huvudsak fungerande sätt.
- Eleven kan beskriva begreppens egenskaper med hjälp av symboler och konkret material eller bilder. 
- Eleven kan även ge exempel på hur några begrepp relaterar till varandra. 
- Eleven har grundläggande kunskaper om naturliga tal och kan visa det genom att beskriva tals inbördes relation samt genom att dela upp tal. 

Just nu arbetar vi med addition med tiotal och hundratal i matematiken. Vi talar om talsorterna: ental, tiotal och hundratal. Hur är ett tal egentligen uppbyggt och vad står de olika siffrorna i talen för? Till exempel att siffran 2 i talet 324 inte står för 2 utan för 20.

152 + 200 = 300 + 52 = 452

34 + 20 = 50 + 4 = 54

Obs! Det är viktigt att ha koll på talsorterna och vad de står för så att man inte adderar ihop ental och tiotal. Då blir det fel.

Vi har tidigare pratat om och gör det fortfarande - hur ental, tiotal och hundratal hänger ihop. Har vi nio ental och får ett till kan vi växla till ett tiotal. Har vi nio tiotal och får ett till kan vi växla till en hundratal. Det hänger ihop!

När vi arbetar med detta är entalskuber, tiostavar och hundrablock samt pengar bra konkreta material. När vi arbetar med pengar får de även en annan koppling till begreppen än bara via boken genom skriven text eller matematiska symboler. Vi använder alltid pengar vid genomgångar och vid gemensamt arbete. När eleverna arbetar i boken får de välja att använda det som stöd.



skolplus.se finns det en övning under ämnet matematik: räknesätten - bankvalvet. I den övningen kan man träna två och två eller spela mot datorn. Då får man chans att träna talsortsräkning. Dock finns det några tal då det blir tiotalsövergångar, ex. 64 + 27. Då är det viktigt att tänka efter. Att ha ett kladdpapper och en penna bredvid kan hjälpa. 

torsdag 12 mars 2015

The alphabet



Vi övar på alfabetet på engelska. Här är en film att lyssna och träna på!

Livets utveckling

Vi har arbetat med hur universum bildades (big bang) och skapat en tidslinje i klassrummet. Vi har pratat om två perioder: Prekambrium och Kambrium - hur Jorden skapades, hur den utvecklas och hur livet har utvecklats under dessa perioder (från bakterier till första släktingen till ryggradsdjuren). Eleverna har fått illustrera djuren från dessa perioder efter gemensamma genomgångar och diskussioner.

Vi kommer att gå igenom alla perioder i Livets utveckling via däggdjuren, dinosaurierna och fram till första människan.




 



onsdag 11 mars 2015

Konstverk



Vackra sockerlags-målningar!

Matematikdiagnos

Nu har vi arbetat hårt med talens uppbyggnad, ental - tiotal - hundratal i ett tag och den här veckan gjorde alla elever diagnosen i matteboken för att känna efter hur mycket de kan och om de behöver träna mer på något. Det finns sedan extrasidor i matteboken som de kan arbeta vidare med.

Det finns alltid konkret material att ta hjälp av, bland annat pengar. Man kan ju även hjälpa varandra - tillsammans har vi så mycket kunskap och så många strategier!





fredag 6 mars 2015

Bild: måla med sockerlag

 

 

 

Idag har vi målat vackra bilder med sockerlag och målarfärg. Först bredde de ut sockerlag över ett vitt papper, mycket sockerlag! Därefter droppade de ner vattenfärg på pappret, som skapade fina mönster. Dessa klistrades sedan fast på ett färgat papper och ligger nu på tork. Kul, tyckte alla!

torsdag 5 mars 2015

Gemenskap på lunchrasten

Idag har solen lyst på oss på rasterna. På lunchrasten blev det en fin gemenskap mellan klasserna när några från varje klass lekte en lek tillsammans och hejade på varandra för att de skulle känna sig peppade.