Genomgångar

tisdag 29 september 2015

Kamratrespons

Eleverna arbetar bland annat med att skriva berättelser i svenskan. De tränar på flera saker:

- skriva en berättelse med en röd tråd (inledning, handling, slut).
- använda stor bokstav och punkt på rätt sätt.
- använda mer beskrivande ord (för att göra det mer spännande och intressant för den som läser).

Vi har gått igenom hur man kan tänka när man skriver en inledning. Den som läser ska vilja fortsätta att läsa och använder vi ett mer beskrivande språk kan man få fler bilder i huvudet. Eleverna fick sedan ge varandra respons. De satt två och två och läste varandras texter, gick igenom dem tillsammans för att hitta eventuella saker som behövde ändras och sedan gav de varandra feedback i form av two stars and a wish (som på visa och berätta). Two stars för det som var bra med inledningen och en wish för det som kompisen kunde tänka på i fortsättningen.

Nu fortsätter eleverna att skriva, sin handling med problem och lösning. Sen fortsätter vi att träna på kamratrespons innan vi kommer till slutet av berättelsen.




Biblioteket

I förra veckan var Stranden på biblioteket. Bibliotekarien kände igen klassen som pratig - på ett bra sätt. Hon uttryckte en glädje över att eleverna var så intresserade av böcker, ville hitta, hittade bra själva. Jätteroligt att höra!


Vi går och väntar på tåget i gå-kompis-led. På tåget har vi tysta tågminuter när vi åker en så kort sträcka. Det brukar eleverna vara riktigt bra på!

måndag 21 september 2015

Skoljoggen

I förra veckan gick skoljoggen av stapeln. Totalt sprang Stranden och Vågen 298 varv på en timme. Det är hela 23,84 mil tillsammans. Bravo!





fredag 11 september 2015

Utvärdering v. 37

Strandens utvärdering:

I musiken har vi använt instrument vi tränade på att samarbeta och att spela i takt. I svenskan har vi skrivit en saga som heter den magiska cykeln då tränade vi på att skriva läsligt, och den röda tråden (början, problem, lösning, slut) stor bokstav och punkt, stava. I matten har vi räknat till tusen på olika sätt, ex. 1000-hopp.

torsdag 10 september 2015

Skoljoggen

I nästa vecka springer hela skolan skoljoggen och samlar in pengar till SOS barnbyar. På bra-kompis lektionen uppmärksammades detta och vi tittade på informationsfilmer om SOS barnbyar. Vi såg också en film som vi sett förut, om en pojke som bor i en sådan by - Leon. Detta ledde till många, långa och intressanta diskussioner. Vi funderade tillsammans om vad eleverna själva skulle kunna göra för att samla in pengar och de fick sedan skriva ner sina idéer och illustrera med bild. Det kom många fina och härliga förslag!





Friidrottsdag

I tisdags var det friidrottsdag för årskurs 3-5. Eleverna fick prova olika grenar, ex. längdhopp, häckhoppning och stafett. Vi avslutade med att samla klasserna för att göra en evighets-stafett.


Krattning vid längdhoppet.


Många längdhopps-sugna elever.


Här förbereder vi oss för evighetsstafett. Lag 1.


Lag 2!

måndag 7 september 2015

Tals uppbyggnad och talsorter



Vi har arbetat med tals uppbyggnad och talsorter under de veckor som gått. Här är en lektion där vi har skapat tal på olika sätt och sedan jämfört dem - vilket är störst/minst? Vi har pratat om vad de olika siffrorna i talen står för - vilket position de har och vad de är värda. Ex. 345 - trean står för 300 och fyran står för 40.

Kompis-hjälp

Vi arbetar mycket med att hjälpa varandra i klassrummet. Fråga kompisar om hjälp innan du ber läraren. Syftet är att få hjälp fortare (om läraren hjälper någon annan) och att lära sig av att förklara för någon annan. Det kan gälla kunskap i ämnet eller att hänga med på instruktioner som man har missat.


Under matematiklektioner kan man stötta och förklara saker för varandra.
Då är det viktigt att inte säga rätt svar utan att försöka hjälpa kompisen att komma vidare.



fredag 4 september 2015

Utvärdering v. 36

Strandens och Vågens utvärderingar av veckan. Hela klassen tänkte och reflekterade tillsammans och två elever lottades sedan ut att skriva texten:

I bilden har vi börjat på boken om mig.Vi började på framsidan och ritade oss själva.På andra sidan skulle vi skriva vad vi blev glada av.Och vi har haft matte.Då jobbade vi med tal upp till 1000.Och vi har också jobbat i matteboken.Med sidan 16-17.Och delfinerna har haft slöjd.Då gjorde vi knappkort.Och på idrotten har vi jobbat med olika grenar t.ex längdhopp.Och på musiken har vi klappat våra namn i rytmen.Och vi har haft tema.Då pratade vi om konflikter.


Vi har jobbat med alfabetisk ordning och sorterat ord. Och vi tog ord å delade upp dom.
Vi har jobbat med tals uppbyggnad på matematiken med ental, tiotal, hundratal och tusental. Vi har haft hemkunskap där fick vi göra namn skyltar med ett namn och en frukt på. På no har vi jobbat med skelettet de har ca 200 ben och tre olika ben, rörben, platta ben och korta ben. 



Avslutar veckan med en härlig bild från en rast i förra veckan. Solsken och fotbollsspel!

onsdag 2 september 2015

Klassrumsregler Vågen

Även eleverna i Vågen har suttit två och två och diskuterat och funderat ut bra regler till klassen. Jessica sammanställde dessa i positiv anda.

Det som vi i Vågen arbetar mest med just nu är att räcka upp handen när vi vill säga något, inte prata rakt ut och att vänta på sin tur. Självklart pratar vi om varför det är viktigt!

Klassrumsregler Vågen

Vi är i klassrummet för att lära oss! 

Vi börjar dagen med tyst läsebok. 

Vi är tysta när vi kliver över tröskeln in i klassrummet. 

Vi ger våra klasskompisar arbetsro. 

Vi visar varandra respekt genom att räcka upp handen och vänta på vår tur innan vi pratar och lyssnar när en klasskompis pratar.

Vi fokuserar när vår lärare har genomgång och stör inte genom att prata rakt ut. 

Vi går inomhus. 


Vi pratar i normal samtalston. 

Klassrumsregler Stranden


I förra veckan började vi att prata om normer och regler. Vi hade mycket fokus på skolan - i klassrummet, matsalen, på raster, i korridorer. Det är viktigt att komma ihåg regler som finns - nedskrivna eller osynliga. Det är också viktigt att veta att det är för allas trevnad - elever som personal.

Efter diskussioner och samtal om regler fick eleverna i Stranden sitta två och två och fundera ut bra regler till klassrummet. Minst två regler, men gärna fler om de kom på. Det var många som tog upp samma regler, vilket är ett gott tecken. Sanna sammanställde sedan reglerna och formulerade dem i positiv anda - vad vi ska göra, inte vad ska vi inte göra. 

Nu arbetar vi mycket med att sätta dessa regler, som eleverna valt själva. De som står mest i fokus just nu är att lyssna på alla vuxna på skolan samt att ha fokus på skolarbetet och göra det man ska i klassrummet och inget annat. Vi pratar givetvis också om varför just detta är så viktigt!


Strandens klassrumsregler:

Jag är i klassrummet för att lära mig!

Om någon svarar eller gör fel respekterar jag det. 

Jag respekterar alla.

Jag lyssnar när min lärare, en vikarie eller en klasskamrat pratar.

Jag visar min lärare och mina klasskamrater arbetsro. 

I klassrummet pratar jag om skolarbete och med de som sitter vid mitt bord.

Jag gör det jag ska, inget annat.

Jag sitter ordentligt på min stol. 

Jag räcker upp handen om jag vill säga något.

Min telefon är avstängd när jag är i skolan.

Jag går ut på rast direkt och är ute hela rasten.