Genomgångar

tisdag 20 oktober 2015

Dikter

Den här veckan har eleverna fått prova att skriva dikter. Vi hade en genomgång om några olika typer av dikter och sedan fick eleverna skapa orddikter med ordet vänskap:

V
Ä
N
S
K
A
P

De skulle skriva ordet och sedan komma på en mening till varje bokstav. Det blev otroliga dikter. De som ville fick skriva sina på ett papper som Sanna sedan klistrade upp på färgade papper och satte upp på väggen.

Eleverna har även fått prova att skriva femradiga dikter om hösten. Då behövde vi inspiration utifrån. Eleverna fick slutligen välja dikttyp och skriva en dikt om fred och mänskliga rättigheter. Många valde orddikt.



Eleverna sitter utomhus en stund och samlas ord till sina dikter - substantiv, adjektiv, verb och känslor. Lite klurigt, men vill man så kan man!

Mänskliga rättigheter och barns rättigheter

Eftersom det är FN-dagen på lördag så lägger vi lite extra fokus på FN, mänskliga rättigheter och barns rättigheter denna vecka. Vi har läst i vår SO-bok och eleverna har fått samtala med varandra. De har även fått skriva ner några av barns rättigheter som nu pryder vårt klassrum. Fantastiska skapelser!






lördag 17 oktober 2015

Hällristningar

Efter ett arbete med stenåldern och förhör med fina resultat har vi nu gått vidare till bronsåldern. Mycket ser lika ut för människorna som levde då, men även mycket förändras. Det märks att eleverna tycker att det är spännande och roligt. Vi har bland annat läst om att människorna gjorde hällristningar i berg. Det ska eleverna också få göra - nästan. Strandens elever har fått knyckla ihop papper och sedan målat dem grå - för att likna berg så mycket som det går. Efter höstlovet ska de få måla sina ristningar med röd färg och fundera på vad vi som lever nu skulle kunna rista/måla in till människorna i framtiden. På bronsåldern var det mest för att be till gudarna om bra skördar eller lycka i krig.




torsdag 15 oktober 2015

NO och bild

I NO:n arbetar vi med kroppen. På bilden ska vi skapa kartong-figurer med de olika organ och kroppsdelar som vi arbetar med.




Räkna uppåt i subtraktion

Vi har övat räknemetoden räkna uppåt i subtraktion. Vi har haft genomgångar och eleverna har tränat i sina böcker. Vi har även arbetat en del med pengar för att göra det tydligare. Eleverna har bland annat suttit två och två och använt pengar samtidigt som de har löst uppgifterna på papper. Vi har även öppnat bokhandel i klassrummet där eleverna fick handla av varandra och fundera på vilken växel de skulle ha tillbaka - med hjälp av räknemetoden. Nästa metod vi arbetar med är uppställning.

 

 








Biblioteket

I tisdags var vi på biblioteket igen. Många letar efter spännande böcker och det pratas mycket om titlar och författare, vilket är jätteroligt. Några lämnade tillbaka böcker, några lånade om och många lånade nya. Nu dröjer det ett tag innan vi åker dit igen - se till att böckerna lämnas tillbaka i tid. De böcker som lånades i tisdags ska vara tillbaka senast tisdagen den 10 november (v. 46).

Har man hittat någon man är intresserad av kan man sitta och läsa en stund i sofforna.

På datorerna kan eleverna söka efter böcker som de vill hitta.

Rubrikerna ovanför hyllorna hjälper eleverna att hitta rätt.


måndag 12 oktober 2015

Läsförståelse - spågumman

På fredagar har halva klassen slöjd. Den andra halvan har då svenska och arbetar med läsförståelse. Vi har arbetat med spågumman - en lässtrategi som hjälper oss att förutspå vad böcker och kapitel i böcker kommer att handla om, ex. vad kommer nästa kapitel handla om? Det kan också vara att förutspå vad som kommer härnäst i ett kapitel.

 

 

Vi har läst tre kapitel i en text som heter Den magiska kappan. Det fjärde kapitlet fick eleverna läsa två och två och sedan förutspå tillsammans - innan, under och efter läsningen. Vad kommer kapitlet att handla om? Vad kommer att hända härnäst i kapitlet? Vad kommer hända i nästa kapitel?

fredag 9 oktober 2015

Utvärdering av v. 41 Stranden

Vi gick igenom vilka ämnen eleverna har under veckan och de fick sedan skriva ner två saker som de har lärt sig, alternativt tränat mer på under veckan - så tydligt som de kunde.

Matematik:
Jag har lärt mig en räknemetod som heter räkna upp.
Jag har lärt mig att räkna uppåt.
Jag har lärt mig ett räknesätt i subtraktion.
Jag har lärt mig räknemetoden räkna uppåt - 40 - 24 = 6 + 10 = 16.
Jag har lärt mig ett nytt räknesätt på matten t.ex. 53 - 36 = 4 + 10 + 3 = 17.
I matten har jag lärt mig en ny räknemetod som 50 - 16 = 4 + 30 = 34 eller 47 - 19 = 1 + 20 + 7 = 28.
På matten har jag lärt mig subtraktion uppåt.
I matten har jag lärt mig räkna uppåt i subtraktion.
Jag har lärt mig den nya strategin som vi har gjort i matematik.
Jag har lärt mig hur man räknar uppåt i subtraktion.
Jag har lärt mig att räkna uppåt.
Jag har jobbat med matte och lärt mig att räkna uppåt.
Jag har lärt mig ett nytt räknesätt: 48 - 29 = 1 + 10 + 8 = 19, 40 - 29 = 1 + 10 = 11.
Jag har lärt mig i matten att räkna uppåt.
Jag har lärt mig att räkna uppåt - den var svår och lite klurig.

Musik:
I musiken har jag lärt mig om noter. Det finns halvnot och helnot.
På musiken har jag lärt mig mer om noter.
På musiken har jag lärt mig noter.
I musiken har vi tränat på noter.
På musiken har jag lärt mig mer om noter, ex. helnot.

Engelska:
Jag har lärt mig några ord och siffror i engelska som ten (10), nine (9), four (4) och key (nyckel).
Jag har lärt mig att skriva på engelska.
Jag har tränat på att säga först och det.

Slöjd:
I slöjden så har vi gjort ett knappkort och har börjat på en liten filtis.
Jag har blivit mycket bättre på att sy denna vecka.
Jag har tränat på att sy kaststygn.
Jag har lärt mig en ny söm (langettstygn).
Jag har lärt mig att göra en filtis.
På slöjden har vi gjort knappkort, små filtisar och stora filtisar. Jag har gjort ett knappkort och en liten filtis. Jag ska bara sätta på ett öga på den lilla filtisen.
Jag har lärt mig hur man syr en filtis.
På slöjden så har jag lärt mig hur man gör langettstygn på den stora filtisen.

Tema:
Jag har lärt mig om toaletten.
På temat har jag varit på temat om flygplan. Vi fick vika flygplan och såg på en film där dem testade flygplan som inte fungerade.
På temat har jag lärt mig att göra en mugg-mobil. Man behöver snöre, två muggar och en tändsticka.
På temat har jag lärt mig om bilen, t.ex. att de första bilarna var ångbilar.

Svenska:
I svenska har jag jobbat med fakta om djur och jag har lärt mig att söka fakta.

SO:
Jag har lärt mig om en man som hette Ötzi.
På SO:n har jag lärt mig om bondestenåldern. Jag lärde mig att dem bodde på ett och samma ställe och att de hade mer saker då.

Trevlig helg!

onsdag 7 oktober 2015

Fakta om djur

I veckan har eleverna fått söka fakta om ett djur (valfritt). De fick söka fakta och skriva stödord efter rubriker. Sedan skrev det en faktatext med hjälp av sina rubriker.

 

 

 

 


Huden och skelettet/musklerna

I måndags på NO lektionen fick Strandens elever utföra några experiment med koppling till huden och skelettet/musklerna. Experimentet till huden gick ut på att se vart på kroppen vår känsel är som starkast - vart känner vi mest? Vi såg sedan en film som handlade om just detta och där vi fick veta svar samt fakta om huden.





Till musklerna och skelettet fick eleverna stå i jägarvila samt göra benböj. Vi diskuterade vart på kroppen de kände något av de olika aktiviteterna - vilka muskler arbetar. Vi såg sedan en informationsfilm.