Genomgångar

torsdag 18 december 2014

SNÖ!

Igår föll det äntligen lite snö och så fort det har dags för fritids var det alla kläder på och sedan lekte alla med snön, bland annat byggdes det snögubbar. Vi hoppas att snön ligger kvar och att det kommer lite till, så att barnen kan bygga och leka i den under fritidsdagarna på jullovet :-)


Sista skoldagen!

Idag är sista skoldagen innan julavslutningen. Dagen började med sista mattelektionen för året. Vi arbetade med subtraktion med tiotalsövergång. Vissa arbetade med plockisar och tallinjer, andra inte. Många satt på sina platser, några satt med mig på mattan. Alla hade full fokus på uppgiften och jobbade på väldigt bra.

Vi har även hunnit komma till sista kapitlet av Harry Potter.  Vi har även läst ur barnens bibel och om tiden då Jesus föddes.

OCH massor av mysigt julpyssel.

 

 

 

 

Vi vill passa på att TACKA för denna termin. Vi ses nästa år för andra delen av tvåan.
Och så hoppas vi ses i kyrkan imorgon!
God Jul och Gott Nytt År!

onsdag 17 december 2014

Julstäda

När det närmar sig jul och julavslutning känns det skönt att lämna klassrummet i ordning inför nästa termin. Utöver skolarbete har många i Stranden därför hunnit städa sina lådor idag, och eftersom alla läseböcker låg huller om buller såg eleverna till att det var snyggt där. Många var inblandade, men på slutet var det tre elever som hjälptes åt att sortera och ställa in. Vi hade pratat om Barnboksförfattare under dagen då det har varit ett tema under terminen och eleverna reagerade mycket på olika böcker som var skrivna av just dessa författare. Roligt att se :)


 



tisdag 16 december 2014

Julkalendern...

Vi fortsätter att öppna luckor i vår "grej-of-the-day"-julkalender. Vi har fått lära oss om många olika saker. Nu är det inte långt kvar och innan veckan är slut kommer vi att ha öppnat alla 24 luckorna. Det betyder att vi kommer att få öppna flera vissa dagar, men det brukar inte vara någon som klagar över det!

Så här långt har vi fått lära oss lite mer om:
- Pyramiderna i Giza
- Sjörövare
- Salt
- Alcatraz
- Clownfiskar
- Gibraltar
- Golden Gate bron
- Sibiriska tigrar
- Olika väder
- Kalle Anka
- Kinesiska muren
- Lajka
- Mount Everest
- Niagarafallen
- Saffran
- Öresundsbron

Mycket spännande!

Ett exempel från grej-of-the-day: Clownfiskar.

Skapa med trolldeg

I fredags var det delfinerna och båtarnas tur att arbeta vidare med trolldeg. Förra fredagen fick de skapa vad de önskade med trolldegen och nu var det dags att måla. Det var mycket julkreationer den här gången.

 

 


måndag 15 december 2014

Subtraktion med tiotalsövergång


Vi arbetar nu med subtraktion i klasserna, med tiotalsövergång. Det är till exempel tal som 14-8, 13-6 men även högre tal som 21-6 och 46-9. Det finns olika strategier som eleverna får arbeta med - och känna vilken strategi som passar dem bäst.

En strategi som vi har pratat om är att först komma ner till ett helt tiotal, ex:

14 - 8 =
14 - 4 - 4 =
10 - 4 =

Andra strategier är att räkna upp eller ner på tallinjen och se skillnaden mellan talen. Med samma tal räknar vi då upp från 8 eller ner från 14, 6 steg.

0 -- 1 -- 2 -- 3 -- 4 -- 5 -- 6 -- 7 -- 8 -- 9 -- 10 -- 11 -- 12 -- 13 -- 14 -- 15 -- 16 -- 17 -- 18 -- 19 -- 20.

När vi arbetar med addition och subtraktion finns det olika ledtrådar (ord) som får oss att förstå vilket räknesätt vi ska arbeta med. Vi har pratat om och undersökt dessa ord under några lektioner och idag fick Strandens elever utmaningen att komma på vilka ord som hörde hemma till vilket räknesätt (se bild ovan). De var jätteduktiga och lyckades få till många ledtrådar. Några elever fick sedan komma på egna uppgifter som passar till subtraktion som vi löste tillsammans på tavlan, ex:

Annika har 20 papegojor. Vilhelm har 14 papegojor. 
Hur många fler papegojor har Annika?

Vi letade först upp ledtråden och skrev lösningen på mattespråk:
20 - 14 = 6
Annika har 6 fler papegojor.

Eleverna fick sedan komma på egna textuppgifter, till addition och subtraktion. Dessa kan vi sedan använda i undervisningen. Spännande!

onsdag 10 december 2014

Nobeldagen

Idag är det Nobeldagen och i Stranden & Vågen uppmärksammade vi det på lite olika sätt. Vi pratade om vem Alfred Nobel var och om hans testamente. Vi pratade även lite om nobelmiddagen och såg ett klipp från lilla aktuellt som bland annat visade några av pristagarna i år.

Under dagen har vi även uppmärksammat de olika kategorier som nobelpriset delas ut i. Vi har gjort lite experiment och pyssel.

Dagen började med ett experiment med magnetism. Vilken eller vilka av våra svenska mynt är magnetiska? Eleverna fick titta och känna på mynten och skrev sedan en hypotes.



Vi genomförde sedan experimentet och kom fram till att endast fem-kronan var magnetisk. Spännande!

Dagen fortsatte med läsning ur Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf. Hon var den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur. En av eleverna i Stranden hittade sedan en bok som Selma Lagerlöf skrivit i bokhyllan, som hon genast ville börja läsa. Roligt!

Nästa experiment blev att testa hur olika saker regerade med vatten och vi pratade om skillnaden mellan en blandning och en lösning. Det var lite klurigt att reda ut och resultatet gav oss ibland mer frågor än svar.

Vi prövade med salt, socker, sand, vetemjöl, bakpulver och matolja. Det häftigaste var matoljan, tyckte eleverna.

Även här fick eleverna ställa hypoteser innan vi undersökte tillsammans.


 

När vi kom till medicin pratade vi om astma och vi prövade att andas ordentligt som vanligt och när vi hoppade och studsade en stund. Eleverna fick sedan ett sugrör som de fick andas i medan de gjorde samma sak. Resultatet blev, för de allra flesta, att det var bra mycket tyngre och jobbigare att andas i ett sugrör.


Som avslutning på dagen fick eleverna själva komma på en symbol för fred. Tänk om alla i världen såg din symbol och tänkte på fred. Häftigt! Det var full aktivitet och det blev många olika resultat. Här kommer några:

 

 

Vilken rolig och spännande dag vi har haft tillsammans!

tisdag 9 december 2014

Växt

Vi har arbetat en hel del med våra årstider och vad som händer i naturen med växter, djur och oss människor på vår, sommar, höst och vinter. Nu mot slutet av terminen valde vi lite otippat att arbeta vidare med växter, dess delar, hur de kan sorteras efter olika egenskaper, vilken plats de har i enkla näringskedjor samt hur dess livscykler kan se ut.

Detta är både centralt innehållet för NO samt kunskapskrav i årskurs 3.

Redan i årskurs ett pratade vi mycket om djur, näringskedjor och livscykler så elverna kände igen det mesta.

 

 Det blev en hel del spännande sorteringar. Blommor sorterades för sig, träd för sig, sådant man kan äta... det som är taggigt/lent och så vidare. Alla hade idéer och funderade och tänkte om. Mycket spännande!


Vi har planterat en växt i klassrummet och hoppas på att den ska hinna växa upp lite innan vi går på jullov!
 


onsdag 3 december 2014

Julkalender: grej-of-the-day.

Vi har gjort julkalendrar i klasserna som vi öppnar varje dag. Förra året lyssnade vi på radiokalendern, men i år ville vi pröva något nytt. Det vi provar i år kallas: grej-of-the-day och går ut på att eleverna får lära sig kort om något nytt varje dag. Varje dag drar vi en ny lucka och vissa dagar kommer vi att få dra flera för att hinna dra alla 24 innan vi går på jullov. De luckor vi har öppnat hittills har innehållit:

1 - Lajka, första varelsen i rymden.
2 - Pyramiderna i Giza.
3 - Clownfiskar.

Barnen tycker att det är väldigt roligt och spännande. Undrar vad vi får veta mer om i morgon?

 

måndag 1 december 2014

Helhet och delar samt enkla bråk

Även den här veckan arbetar vi med helhet och delar samt enkla bråk. Efter en kort repetition fick eleverna arbeta två och två med bankvalet: bråk. Den kan hittas på Skolplus, där eleverna även kan träna massor av annat inom ämnet matematik, ex. klockan. Eleverna vet användarnamn och lösenord.

Här arbetar Vågens elever med datorerna i par:

 

 

Söka information: intervjuer.

I förra veckan pratade vi om ett sätt att söka information om något eller någon, genom intervjuer. Vi kom fram till att en intervju är när en person ställer frågor till en annan person, kanske en artist eller någon inom ett yrke. Vi diskuterade vilka olika frågor man kan ställa, ex. till en läkare, en lärare eller en polis. Det funkar ju inte att fråga hur det är att operera någon till en polis. Ibland är det kanske inte jätteviktigt att veta vilka par strumpor som är personens favorit. Det gäller alltså att tänka till när man ställer frågor i en intervju.

Eleverna fick ett djur som de skulle planera fyra frågor till - vad skulle du helst vilja veta om djuret/vilka frågor skulle du ställa om du hade kunnat intervjua djuret. Eftersom målet var att genomföra en enkel intervju lades inte så stor vikt på att alla fakta var helt korrekta, men eleverna fick ändå söka i faktaböcker och med ipad för att hitta information. De fick även fundera själva på vad som kunde vara rimliga svar på frågorna.

När de var klara fick de öva två och två och intervjua varandra.


Djuren i denna intervju är zebran och kamelen.


Djuren i denna intervju är tigerhajen och fladdermusen.

fredag 28 november 2014

Matematik vecka 48: helhet/delar och bråk


På grund av att vi pedagoger går mattelyftet fick den här veckan gå i bråkets tecken. Och nej, inte bråk som att slåss - utan bråk som hör till matematiken. Kunskapskravet som vi arbetar mot är:

Eleven visar grundläggande kunskaper om tal i bråkform genom att dela upp helheter i olika antal delar samt jämföra och namnge delarna som enkla bråk. 

Detta arbete fortsätter vi givetvis med mer under nästa vecka och framöver. Eleverna fick även vika papper för att visa hur stor del av ett papper som är en halv, en tredjedel och en fjärdedel. Vi avslutade även lektionen med att vika ett papper dubbelt hela tiden och se hur många delar det blev varje gång. Vi upptäckte ett mönster:

2    4    8    16    32    64    128  

Då blev det även väldigt tydligt att 1/128 är mindre än 1/4 trots att 128 är ett större tal än 4. Ju fler delar vi får ju mindre blir varje del.



Matteläxan till vecka 49 handlar om symmetri, som vi har arbetat med i skolan. Eleverna fick göra egna symmetriska bilder. De var noga med att berätta att texten som de ritat på inte blev symmetrisk, men att formen på figuren var det. Bra!

tisdag 25 november 2014

Substantiv, adjektiv och verb

I veckan har vi börjat arbeta lite mer med substantiv. Det finns olika ramsor man kan säga för att lättare komma ihåg vad substantiv är för något. Här är en:


När vi pratar om substantiv kommer vi lätt in på adjektiv och verb också och vi pratade även lite om de två. Vi kommer även att prata mer om de två grupperna senare.

 

Eleverna fick först fundera på vilka ord på tavlan som var substantiv och om det skulle vara en/ett framför och hur det blev med flera framför. De fick sedan komma på egna substantiv som vi skrev upp. Som avslutning arbetade de i Språkskrinet med att ringa in substantiv och att böja olika substantiv på olika sätt.

Ex:
En häxa.
Flera häxor.
Den häxan.
De/dem häxorna.


torsdag 20 november 2014

Jorden, solen, månen - prov.

På bilden har eleverna skapat jorden, solen och månen. Med hjälp av dem kunde vi arbeta med hur dessa tre förhåller sig till varandra på ett tydligt sätt. Detta är en del av det centrala innehållet för ämnet NO och ett kunskapskrav i årskurs tre.



Idag hade vi ett prov om detta i klasserna, då eleverna fick rita och skriva om förhållandet mellan jorden, solen och månen samt det som de kunde om månens faser. Mycket goda resultat! 

tisdag 18 november 2014

NO/Bild - ett samspel om rymden

 

De elever som har bild just nu har fått arbeta med ballonger, tidningspapper och tapetklister för att skapa solen, jorden och månen. Senaste bildlektionen gick ut på att måla dem tillsammans i grupperna.

 

Dessa ska användas när vi går igenom, för sista gången, hur solen, jorden och månen förhåller sig till varandra - som är ett mål inom NO. I veckan kommer vi att gå igenom detta tydligt med hjälp av det vi har skapat och sedan ska eleverna få skriva och illustrera det som de har lärt sig.

 

Strandens elever fick prova på detta i förra veckan, med pappers-versioner av solen, jorden och månen. Tre elever fick vara aktiva åt gången, och alla fick pröva minst en gång. Eleven med solen ställde sig i mitten medan eleven med jorden rörde sig runt solen, samtidigt som den rörde sig runt sig själv. Månen i sin tur rörde sig runt jorden. Spännande och roligt!