Genomgångar

fredag 30 januari 2015

Engelskatema: kroppsdelar

Centralt innehåll (Lgr11):
- Ämnesområden som är välbekanta för eleverna.
- Tydligt talad engelska och texter från olika medier.
- Enkla instruktioner och beskrivningar.
- Olika former av enkla samtal och dialoger.
- Filmer och dramatiserade berättelser för barn.
- Sånger, ramsor, dikter och sagor.
- Enkla presentationer och enkla beskrivningar.

Vi kommer att börja arbeta med temaområden i engelskan. Vi kommer att arbeta ca. 2 veckor med varje tema, som till exempel kan vara färger, kroppsdelar, väder, känslor, djur och mycket mer.

Eleverna kommer att få lyssna på engelska - lyssna på oss pedagoger, på varandra samt på sånger och sagor/berättelser. De kommer att få prata engelska - gemensamt i klassen samt i par och mindre grupper. Eleverna kommer att få se hur orden stavas samt prova att skriva dem.

Vi vill att eleverna får chansen att utveckla sitt ordförråd på engelska genom att presentera ett antal ord inom ett visst område vid varje tema. Vi kommer även att visa hur eleverna kan sätta in orden i enkla meningar.

Det första arbetsområdet kommer att vara kroppsdelar. Vi kommer att lyssna på huvud-axlar-knä-tå på engelska, samt prova att sjunga den och självklart - dansa den. Alla ord som är med i den engelska sången kommer att vara orden för arbetsområdet:

head

shoulders

knees

toes

eyes

ears

mouth

nose

torsdag 29 januari 2015

Vågens redovisningar

Den här veckan har Vågens elever fått redovisa sina grupparbeten om planeterna i vårt solsystem. De har gjort fina planscher och fått öva så att de kan presentera sin planet så utantill som de kan, med hjälp av stödord.

 

 

 


Matematik-maraton

Idag hade vi matematik-maraton i klasserna. Vi hade satt upp sex stationer med datorer där eleverna fick träna på olika saker.

Vad ska vi lära oss idag: tvåans multiplikationstabell. Klockan - med fokus på kvart i och över samt tjugo i och över.

Vi använde oss av sidorna elevspel.se och skolplus.se. Eleverna satt och arbetade fokuserat vid en station. När klockan ringde bytte de station och när lektionen var slut hade vi gått ett varv runt och alla hade fått pröva alla stationer. Mycket uppskattat, roligt och lärorikt.

 

 

Klockan tränade vi på elevspel. På skolplus använde vi oss av kuljakten, gångerrace, målarbilder och biltvätten. Alla dessa övningar kan eleverna göra hemma om de vill.


För att det ska bli så individuellt som möjligt började alla med tvåans multiplikationstabell. Om man kände sig säker på den fick man ta sig vidare och pröva de högre tabellerna (gärna femman och tian som är nästa steg). När det gällde klockan fick man träna på de delar som man behövde träna på. De som kan klockan har fått träna på den digitala.

måndag 26 januari 2015

Musik: Musiksymboler och notvärden samt instrumentspel

Arbetsområde: Musiksymboler och notvärden samt instrumentspel.
Mål: Bli bekant med enkla musiksymboler och notvärden och förstå innebörden av dem.


Vänskapspussel

I början av terminen gjorde vi ett vänskapspussel i klasserna. De gamla pusslen, från årskurs ett, var på väg att falla sönder och vi behövde uppdatera dem. Vi har ju dessutom nya elever i klasserna nu. Alla elever fick varsin pusselbit där de fick måla något valfritt, gärna något som de tyckte om. Vi satte sedan ihop det och det pryder nu våra klassrum. Jättehärligt!

Saknar vi någon, för att den är sjuk eller bortrest, saknas det en pusselbit till vårt pussel. Då är det inte komplett. Det är som bäst när vi alla är här, tillsammans. Det är gemenskap - som är ett av våra värdegrundsord.



Våra sex värdegrundsord är: Gemenskap, trygghet, vänskap, arbetsro, eget ansvar och respekt.

fredag 23 januari 2015

Platta och djupa bilder

Lgr11: Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund.

På bildlektionen idag pratade om att skapa djup i våra bilder när vi tecknar och målar. Vi tittade på olika bilder - platta och djupa. Då pratade vi även om förgrunder och bakgrunder - det som är i förgrunden är större och bakgrunden blir mindre. Eleverna hade lite bilder uppe för inspiration.

Vi pratade om grundfärgerna - röd, blå och gul - och visade att vi med dessa färger kan skapa massor av andra färger. Grön kan ex blandas fram med blå och gul. Svart och vit använde vi för att ljusa eller mörka upp bilderna.

De fick börja med att rita med blyerts och försöka skapa ett djup i bilden. De som var klara fick börja måla med vattenfärger.







Lgr11: Friluftsliv & utevistelse: Lekar och rörelse i natur- och utemiljö

På idrotten i torsdags fick eleverna skapa snöfigurer. Innan de fick bygga pratade de om vilka delar och muskler som aktiveras när man rullar stora snöbollar.

 

 

 

torsdag 22 januari 2015

Klockan

Idag har vi arbetat med klockan i klasserna. Vi började med en genomgång av hur klockan ser ut och eleverna fick gissa och säga olika klockslag.


Eleverna fick sedan arbeta med lite olika saker - några arbetade med domino med klockan (tjugo i och över samt tio i och över), några arbetade med ipad och de flesta arbetade med datorer. På datorerna använde vi www.elevspel.se när vi tränade klockan. Först hel och halv, sen kvartarna, sen tjugo i och över och sedan hela klockan. De hade hela tiden den stora klockan kvar på tavlan, som stöd om det blev klurigt.

Vi kommer att fortsätta att arbeta med klockan under de närmaste veckorna, med en kunskapskontroll i slutet av vecka 6. Då är fokus på kvart i och över samt tjugo i och tjugo över.

onsdag 21 januari 2015

Tema hälsa: kondition

Idag har vi haft andra lektionen i vårt hälso-tema som pågår under fyra veckor. Idag var det kondition som stod i fokus. Vi började med att se en film om kondition och pratade sedan om vad kondition har med hälsa att göra, hur våra kroppar påverkas fysiskt och psykiskt av att röra på sig och varför det är så viktigt med raster under skoldagen. Eleverna hade som vanligt redan mycket kunskap och mycket intressanta åsikter och funderingar.

Vi avslutade lektionen med att köra seven-minute-workout då eleverna bland annat fick göra armhävningar, sit ups och stå i jägarvila. Detta tyckte de var mycket roligt!




Redovisningar och sammanfattningar

Nu börjar alla grupper att bli klara med sina arbeten om planeterna. I Stranden har två grupper hunnit redovisa och de var väl förberedda - kunde sin fakta nästan utantill och gjorde det tydligt och bra för klassen. Imponerande! Klassen som lyssnade fick sedan återberätta vad gruppen hade redovisat om och vi skrev en tankekarta på tavlan. Eleverna skrev sedan små faktatexter om planeterna och ritade bilder till. Detta börjar Vågen med imorgon och Stranden fortsätter.




fredag 16 januari 2015

Grupparbete om planeterna

Arbetsområde: 
Söka information, läsa och skriva tankekartor och faktatexter, samarbeta i grupp, redovisa inför klassen. Ämnet var planeterna i vårt solsystem.

Mål:
- metoder för att söka, bearbeta och värdera information från olika källor.
- handstil och att skriva på dator.
- språkets struktur.
- att lyssna och återberätta.
- muntliga presentationer och muntligt berättande.
- beskrivande och förklarande texter, ex. faktatexter för barn.

Förmågor:
- kommunikativ förmåga: samtala, diskutera, presentera, redovisa.
- metakognitiv förmåga: att tolka, värdera, av göra rimlighet.
- informationshantering: söka, samla, strukturera information, skilja på fakta och värdering, avgöra trovärdigheten av källor.

Metod:
Eleverna arbetar i grupp och söker information från olika källor (böcker och Internet) och jämför informationen - står det lika på båda ställena. Vi pratar om källan Wikipedia och vad som är viktigt att tänka på när vi läser på den sidan. Eleverna skriver tankekartor för att minnas vad de har läst och skapar sedan sina egna faktatexter (på dator) samt illustrerar med bild. De gör en plansch och redovisar sedan för klassen - efter att ha övat ett par gånger, så att de kan så mycket som möjligt utantill. Publiken är aktiv och hjälper sedan till att sammanfatta redovisningen och vi skriver varsin kort faktatext om samtliga planeter.

 

 

 

 

 

När alla grupper är klara, har redovisat och vi har sammanfattat alla planeter kommer eleverna att få göra en utvärdering om arbetsformen och hur de tycker att det har gått. De kommer även få svara på några korta frågor som handlar om att söka information, om tankekartor och faktatexter.

onsdag 14 januari 2015

Tema hälsa: mat

I fyra veckor har vi tema hälsa i klasserna. Vi kommer att fokusera på mat, kondition och sömn. Vad behöver vi äta för mat för att må bra? Varför behöver vi kondition och sömn? Idag pratade vi om mat - varför behöver vi äta mat, vilken mat får våra kroppar att må som bäst. Vi pratade om grönsaker, protein, kolhydrater (snabba och långsamma) samt om matcirkeln och tallriksmodellen.

Leken dansstopp är populär. När lugn musik spelas är vi långsamma kolhydrater som rör sig långsamt. När snabb musik spelas är vi snabba kolhydrater som rör sig snabbt. När musiken tystnar blir utmaningen att stå still, och vara alldeles knäpptyst.

 

Eleverna delades sen in i grupper där de fick diskutera hur ett dagsintag av mat kan se ut, för att vi ska må så bra som möjligt. Vad behöver vi äta till frukost, lunch och middag, hur ska mellanmålen se ut... och behöver vi äta kvällsmål efter middagen?

 

Nästa vecka sammanfattar vi dagens lektion och ser vad vi minns. Sedan fortsätter vi med kondition, och sömn.

English

I engelskan övar vi mycket på att räkna till 20. Vi har mest fokus på 11-20 som blir lite klurigare än 0-10. Detta gör vi gemensamt framlänges och baklänges.

Vi tränar även på att kunna presentera sig själv, det gör vi med följande fraser:

- My name is...

- I'm .... years old.

- I live in Sweden.

- I like...

- My favorite color is...

Det är roligt att kunna engelska och de här meningarna får man gärna öva på hemma också, så att man känner sig riktigt säker.

fredag 9 januari 2015

Bild: serier.

Då var vi igång igen efter ledigheten. De här två första dagarna har vi repeterat lite och börjat så smått med de olika ämnena. Hajarna och dammarna hade sin första bildlektion idag medan delfinerna och båtarna var på slöjd. Idag började vi med att rita serier. Det fortsätter vi med i nästa vecka. I serietidningar är det bilderna som är huvudpersonen och berättar mycket. Till sin hjälp hade de serietidningar att inspireras av.