Genomgångar

fredag 20 februari 2015

English: känslor





Idag på engelskan har vi börjat med temat: känslor. Detta kommer vi att arbeta med under två veckor för att utöka ordförrådet samt kunna säga enkla meningar. De känslor vi fokuserade på var:

happy

sad

angry

surprised

scared

sleepy

Vi övade även på att sätta in orden i meningar, som ex. I'm happy. Det var roligt att visa med tonen på rösten och med kroppsspråket vilken känsla man hade också. Eleverna låtsas-grät när de var sad och morrade när de var angry.

Vi lyssnade även på en låt som hade med några av känslorna, och då vi även kunde träna på att följa instruktioner på engelska. Först fick eleverna lyssna, sedan sjunga (och dansa) med.


Bild: känslor

För två veckor sedan pratade vi om olika känslor på bilden. Eleverna fick se en bild och försöka avgöra vilken känsla som illustrerades. De fick sedan skapa egna illustrationer med olika känslor. Viktigt var att det var tydligt vilken känsla som illustrerades. Detta fortsatte vi med denna vecka.


 

 

torsdag 19 februari 2015

Friluftsdag

Idag var det friluftsdag. Tyvärr hade det mesta av snön töat bort och det var mest iskana där vi var. Eleverna fick dock chansen att leka tillsammans i skogen innan vi gick in i ishallen och åkte skridskor. I samband med skridskoåkningen åt vi även vår lunch tillsammans.

 

 

 

 


Teknik / IKT

På onsdagarna har vi elevens val. Då går alla elever till olika klassrum och pedagoger för att fördjupa sig i olika ämnen -  engelska, matematik, svenska, bild, musik, drama, teknik/IKT och friluftsliv. I Strandens klassrum är det teknik/IKT och på gårdagens lektion fick eleverna använda datorer och skapa egen musik.



 Lilly använder hörlurar för att bättre höra låten hon håller på att skapa.

onsdag 18 februari 2015

100-hopp

 

 

Vi fortsätter arbetet med ental, tiotal och hundratal. Idag var fokus på 100-hopp och att addera hundratal, ex. 300 + 400 = 700.

Eleverna fick först och främst bläddra fritt i sina nya matteböcker, det var spännande. Vi tittade sedan på första sidan till första kapitlet och pratade om vad vi såg. Eleverna delades in i grupper och fick en hög med bönor. Uppgiften var att se till att det låg 100 bönor i koppen, som de också fick och sedan samlas på mattan. Innan de började diskuterade vi knep för att slippa sitta och räkna till 100. De kom fram till olika varianter, ex. tiohögar eller högar med 25 i varje. I Stranden valde samtliga grupper att göra fyra högar med 25 bönor i varje och sedan samla dem i koppen. Det passade tyckte de eftersom de var fyra barn per grupp. Vågens elever valde att göra på lite olika sätt - två grupper med 50, fyra grupper med 25 och tiohögar.

Som avslutning samlades vi och pratade om kopplingen mellan antalet koppar (med hundra i) och de olika talen, ex. två koppar = 200. De arbetade sedan lite i den nya matteboken.

tisdag 17 februari 2015

Ental, tiotal och hundratal

Den här veckan har vi börjat titta närmare på hundratal i matematiken och vi kommer att göra 10-hopp och 100-hopp när vi räknar. Vi repeterar då och tittar även på ental och tiotal igen.

Om vi har talet 324 - hur säger vi det och vilken siffra berättar vad?
Om vi lyssnar på när vi säger talet så hör vi ganska tydligt: trehundratjugofyra.

Vi delar upp talen för att se vad som gömmer sig bakom siffrorna. I talet 324 står t.ex. tvåan inte för talet 2, utan 20. Det ser vi när vi delar upp talet: 324 = 300 + 20 + 4.

Vi pratar även om hur siffran 7 kan betyda så olika saker beroende på om den står på entalsplatsen, tiotalsplatsen eller hundratalsplatsen. Det är ju stor skillnad på att vara 7, 70 och 700 år eller att något väger 7, 70 eller 700 kg.



Några elever provade idag ett positionsspel i grupp. Målet är att få det högsta talet och att välja vilken position man vill lägga siffran man får på. Då övar vi på att säga talen samt avgöra vem som har högst/lägst samt hur vi säger ett tal som blir 0 0 3 - nämligen tre. 

Detta ska alla i klassen få prova på och som stöd kan vi även använda våra entalskuber, tiostavar och hundrarutor samt pengar. 

Biblioteket

Igår var Vågen på biblioteket och idag var Stranden där. Det var stor entusiasm bland eleverna och de letade böcker aktivt under hela tiden vi var där. Många ville gärna låna fler än två, så det fick de. Om de har lånat på sina egna kort får ta hem böcker om de vill. Har de lånat på våra kort måste de ha kvar böckerna i skolan. Vi återkommer med när vi åker tillbaka, men förhoppningen är att vi kan åka tillbaka inom en månad.




Eleverna går själva runt och letar böcker när vi är på biblioteket. Om de vill hitta någon speciell bok har de inga problem med att prata med personalen själva. Låna och lämna tillbaka böcker klarar de också självständigt, eller med hjälp av en kompis.


Det var stor aktivitet när vi kom tillbaka till skolan också. Guiness rekord bok är speciellt spännande!

 


fredag 6 februari 2015

Dubbelt och hälften

 

 

 Vi har repeterat dubbelt och hälften och hur vi dubblar och halverar. Eleverna fick en grupp-uppgift - en öppen uppgift med många möjliga svar. De fick använda bönor till hjälp och de skulle rita och skriva på mattespråk.





torsdag 5 februari 2015

Tidslinje

I arbetet med tidslinjer har vi skapat en tidslinje i klassrummet. Den kommer vi att fylla på hela tiden, när vi arbetar med nya saker som hänt i Livets historia. Big bang inleder vår tidslinje. Fyra elever fick skapa skylten och bilden. Roligt! Alla elever har även fått skapa sin egen tidslinje samt en fin bild över hur Big bang kan ha sett ut...




Universum skapas...

Inför ett stort arbetsområde om Livets historia har vi repeterat vad Big bang är för något och vad det var som hände då. Vi har även pratat om vad en tidslinje är, vad den berättar samt talat om begreppen dåtid, nutid och framtid. Det finns andra skapelsemyter också, och vi har pratat om en annan. Det är olika vilken man tror på.

Som en del i det arbetet fick Strandens elever idag göra en improvisationsteater utomhus, precis efter rasten. Sanna läste en berättelse om hur det kan ha varit när big bang inträffade och eleverna fick spela det som berättelsen handlade om. Mycket roligt tyckte de :)

För länge, länge sedan fanns inte universum. Allt som fanns var en liten prick, inte större än en ärta.

 

Plötsligt hände något. Pricken expanderade. Allt som fanns inne i pricken flög iväg åt alla håll och det blev mycket varmt. 

 

På bara några sekunder var Big bang över. Sedan tog utvecklingen mycket lång tid. Efter miljarder år hade det bildats moln av gas och damm. Molnen snurrar fortare och fortare. Det blev varmare och varmare.

 

Till slut börjar det lysa inne i molnen... det var stjärnorna som hade bildats. I universum finns det miljontals sådana lysande öar med stjärnor. Vi kallar dem galaxer. Vår galax heter Vintergatan.


På planeten Telles sker så småningom en förvandling...
Här har vi Tellus: