Genomgångar

torsdag 5 februari 2015

Universum skapas...

Inför ett stort arbetsområde om Livets historia har vi repeterat vad Big bang är för något och vad det var som hände då. Vi har även pratat om vad en tidslinje är, vad den berättar samt talat om begreppen dåtid, nutid och framtid. Det finns andra skapelsemyter också, och vi har pratat om en annan. Det är olika vilken man tror på.

Som en del i det arbetet fick Strandens elever idag göra en improvisationsteater utomhus, precis efter rasten. Sanna läste en berättelse om hur det kan ha varit när big bang inträffade och eleverna fick spela det som berättelsen handlade om. Mycket roligt tyckte de :)

För länge, länge sedan fanns inte universum. Allt som fanns var en liten prick, inte större än en ärta.

 

Plötsligt hände något. Pricken expanderade. Allt som fanns inne i pricken flög iväg åt alla håll och det blev mycket varmt. 

 

På bara några sekunder var Big bang över. Sedan tog utvecklingen mycket lång tid. Efter miljarder år hade det bildats moln av gas och damm. Molnen snurrar fortare och fortare. Det blev varmare och varmare.

 

Till slut börjar det lysa inne i molnen... det var stjärnorna som hade bildats. I universum finns det miljontals sådana lysande öar med stjärnor. Vi kallar dem galaxer. Vår galax heter Vintergatan.


På planeten Telles sker så småningom en förvandling...
Här har vi Tellus:



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar