Genomgångar

onsdag 18 februari 2015

100-hopp

 

 

Vi fortsätter arbetet med ental, tiotal och hundratal. Idag var fokus på 100-hopp och att addera hundratal, ex. 300 + 400 = 700.

Eleverna fick först och främst bläddra fritt i sina nya matteböcker, det var spännande. Vi tittade sedan på första sidan till första kapitlet och pratade om vad vi såg. Eleverna delades in i grupper och fick en hög med bönor. Uppgiften var att se till att det låg 100 bönor i koppen, som de också fick och sedan samlas på mattan. Innan de började diskuterade vi knep för att slippa sitta och räkna till 100. De kom fram till olika varianter, ex. tiohögar eller högar med 25 i varje. I Stranden valde samtliga grupper att göra fyra högar med 25 bönor i varje och sedan samla dem i koppen. Det passade tyckte de eftersom de var fyra barn per grupp. Vågens elever valde att göra på lite olika sätt - två grupper med 50, fyra grupper med 25 och tiohögar.

Som avslutning samlades vi och pratade om kopplingen mellan antalet koppar (med hundra i) och de olika talen, ex. två koppar = 200. De arbetade sedan lite i den nya matteboken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar