Genomgångar

onsdag 29 april 2015

Teknik: färdiga bilar

Den här veckan hade eleverna sin andra och sista lektion i teknik då de skulle bygga sina bilar - med målet att få dem att rulla. Det var lite svårt att just få dem att rulla, men de arbetade på bra och många lyckades med målet. Fina blev de allihop!



Det arbetas för fullt i båda klassrummen.
 

 


Här är några färdiga bilar:

 

 

 



Forska om dinosaurier

Som en del i livets utveckling som vi arbetar med i SO:n forskar vi nu om dinosaurier. Det blir ett stort ämnesövergripande arbete med SO och svenska. Vi arbetar med att läsa kortare faktatexter, skriva enkla texter på dator, skrivregler och söka information ut böcker och på dator.

Eleverna arbetar i par och ska i slutet av arbetet få redovisa inför klassen på valfritt sätt - genom en plansch eller genom en keynote.

 

 

 

 

 


 Eleverna tycker att det är roligt att forska och dinosaurier är spännande.

fredag 24 april 2015

Målbok v. 17 Stranden


Den här veckan har vi testat ett nytt sätt att utvärdera hur veckan har varit. Alla elever fick vara delaktiga att fundera och reflektera över vad vi gjort i våra ämnen. Detta samlade vi i en tankekarta. Två elever lottades sedan fram som fick skriva ihop en text med hjälp av tankekartan. Här kommer texten:

På träslöjden håller vi på med smörknivar. Några har börjat med halsband vår. Lärare heter Patrik. På s o så jobbade vi med trias jura och krita då fick vi se på en Keynote.
På idrotten gjorde vi en samarbetsövning. Man stog i en ring och höl i varandras. händer och andra halvan av klassen stog i ute laget dem skulle försöka sparka in bollen i ringen det fanns en kung i ringen och skulle försöka att sparka satt den inte kom in i ringen. På tekniken har vi börjat att konstruera bilar på tisdag ska vi fastsätta med bilarna. På engelskan så gjorde vi engelskt memory som man skulle para ihop det svenska och det engelska ordet. 

Omkrets

För att avsluta temat mätning av längd för denna gång delade vi upp oss lite. Medan några uppskattade och mätte längd i matteböckerna var de andra ute och mätte omkrets. Sedan bytte de plats. Det var lite blåsigt ute, men det gick bra i alla fall!










torsdag 23 april 2015

Bildbomb från mätning i matematiken


 

Ska man mäta sig själv kan man behöva samarbeta!





 Vissa väljer att stanna inne och mäta - pennor, böcker, golv och kroppsdelar.
                          


Andra väljer istället att mäta saker utomhus - stenar, pinnar och tegelstenar till exempel.
                                               



 



Många vill gärna gå tillsammans med kompisar och mäta. Det är helt okej så länge alla får prova och öva på att mäta rätt med linjalen och måttbandet.

 

 
   Vi har arbetat vidare med att jämföra längder med rätt begrepp samt att    omvandla enheterna. Mäter gör vi mycket - både långa och korta saker för att träna oss i att använda linjalen rätt och använda rätt enheter.

Teknik

Innan och efter påsk har eleverna arbetat med teknik. De har pratat om tekniska föremål och tittat på hur dessa har sett ut, hur de ser ut idag och fått fundera på hur de kan se ut i framtiden. De har sedan fått göra ritningar av en egen drömbil. Nu har de börjar konstruera dessa. Mycket spännande och roligt!