Genomgångar

fredag 28 mars 2014

Målbok vecka 13

Nu är det dags för en utvärdering för veckan igen. Denna vecka var det Vilhelm, William, Alice och Meja som fick diskutera och skriva tillsammans. Resultatet blev såhär:


Vi har jobbat i bumerang med bokstaven Qq.Vi har jobbat med klockan i matten.Vi har haft jumppa i jumnasjumet.Vi har hittat ett skilet i skogen.Vi har jobbat med årstider och månader.Vi har jobbat med sagor i bumerang.

Jag läste upp detta för klassen och alla höll med om att vi har gjort detta. De andra i klassen fick sedan chans att lägga till något om de ville. Annika tyckte att vi skulle skriva att vi arbetat mer med klockan och med lite textuppgifter. Elias tyckte att vi skulle skriva mer om Bumerang, att vi har tränat på att skriva Q bättre. Emma tyckte att vi skulle lägga till att man fick skriva vilken saga man ville i Bumerang. 

Under veckan har vi sett en serie om Kommissarie Björn på ur.se som har inspirerat många av barnen att skriva detektivsagor. Det var roligt att se dem så inspirerade.


Trevlig helg önskar jag er!

onsdag 26 mars 2014

Våffeldagen

Igår var det våffeldagen. Till mellanmål fick alla elever en varsin våffla med tillbehör. Det var väldigt uppskattat!

Det var lite blåsigt, men våfflan värmde gott!

Ett stort TACK till alla föräldrar och mor/-farföräldrar som kom och gräddade våfflor. Det uppskattades mycket av elever och pedagoger!

måndag 24 mars 2014

Utomhusmatte - geometriska objekt

I målen står det att eleverna ska arbeta med och lära sig om geometriska objekt - bland annat trianglar, fyrhörningar och cirklar, och vilka egenskaper dessa objekt har. Idag har vi tränat på dem utomhus. De objekt som vi pratade om var triangel, rektangel, kvadrat och cirkel. Vi pratade om vad man måste tänka på när man ritar en kvadrat och en rektangel. Alla barn fick rita de fyra geometriska objekten med gatkritor på marken. Innan de fick rita pratade vi om hur vi ska kunna rita en kvadrat när vi inte har en linjal att mäta med. Barnen kom själva fram till att de kunde mäta med en pinne eller med foten, eftersom det då blir lika långa sidor.

 












Vi lekte sedan en lek. Jag berättade vilken geometrisk figur barnen skulle gå till. Ibland kom det med lite andra begrepp, som t.ex. den största triangeln eller den minsta kvadraten. Eleverna fick sedan säga till varandra vilken figur de skulle gå till.

 

Barnen fick ställa sig i en ring och hålla varandras händer. Vilken geometrisk figur har ni skapat? De var överens om att det var en cirkel. De skulle sedan skapa en kvadrat utan att släppa händerna. De fick göra likadant med rektangel och triangel. Nu fick de öva sin förmåga att samtala och samarbeta med varandra. De tyckte att cirkeln var lättast att göra, tätt följt av rektangeln.


Som avslutning fick barnen varsin geometrisk figur. De skulle sedan gå runt på gården och leta efter sådana former. De upptäckte att formerna kunde upptäckas lite överallt. Tegelbitarna på huset är till exempel rektanglar och rutorna i staketet runt skolan är kvadrater. Det blev mycket att räkna!

Filippa har hittat en cirkel - gungan!
Hanna har hittat en kvadrat i klätterställningen.

söndag 23 mars 2014

Fredagens utvärdering - målbok.

I fredags fick fyra elever sitta i grupp och diskutera om veckan och vad vi har gjort. De samarbetade bra och såg till att alla i gruppen fick säga sitt. De skrev sedan ner sina tankar på datorn. Här är resultatet:

Vi har haft klass råd. På klass rådet så fick barnen ge ider till skolan.   Vi har haft bokstaven Zz och övat bokstaven Zz. Vi har sorterat djur. I bomerang så har vi jort en faktatext. Vi har ritat en näringskedija. En närings  är sont som går runt. I matten så har vi jort en klocka och så har vi arbetat med addition och subtraktion. Vi har haft välskrivning, då övar man på en bokstav. Man övar på att skriva den och skriva av en text. 

Denna utvärdering är gjord av Alexander, Annika, Milou och Max.

fredag 21 mars 2014

Sortering och näringkedjor

I tisdags pratade vi om vad som var roligt med temaarbetet med djuren. Barnen tyckte att det var roligt att söka information, skriva på dator, redovisa för kompisarna och lära sig fakta om djuren. Barnen fick sedan arbeta två och två. Varje par fick bilder på de olika djuren som vi har arbetat med - daggmask, skogshare, björn, älg, igelkott, rådjur, räv, grävling, huggorm och ekorre. De fick tillsammans fundera på hur djuren kunde sorteras. Det blev lite olika varianter. 

 

Barnen fick chans att hjälpa varandra med information om djuren som de hade arbetat med. Djuren sorterades bland annat efter om de har vinterpäls eller inte, vilken storlek de har och om de är kött- eller växtätare. De frågade varandra mycket och samarbetade fint i sitt par och i hela klassen.

 

De klippte ut bilderna och klistrade fast dem, sorterade, på ett större papper. Detta redovisades sedan inför klassen.
 

Som avslutning på arbetet pratade vi i torsdags om näringskedjor - hur växter, djur och människan hänger ihop. Vi plockade in de djur vi har arbetat med i olika näringskedjor och barnen fick själva skriva och rita en valfri näringskedja.

torsdag 20 mars 2014

Slöjd delfinerna


Under första delen av den här terminen har delfinerna haft träslöjd med Therese. Nu är de klara med sitt arbete och från och med nästa vecka (v. 13) är det hajarnas tur att ha träslöjd.

onsdag 19 mars 2014

Aktivitet på rasten

På rasterna brukar eleverna hitta på alla möjliga saker. Det är mycket bandy och fotboll och varje tisdag är vi i skogen bredvid matsalen och leker, "dungen" som eleverna kallar den. Ibland är vi även där på torsdagar. Ibland blir det dock lite andra aktiviteter, som till exempel längdhopp.

Killarna står på kö för att hoppa längd.

Philip har hoppat och Vilhelm markerar hur långt han kom. 

Nästa hoppare är i mål!

När vi har rast i skogen händer det även att man hittar jättestora svampar.


måndag 17 mars 2014

Kängurumatte

En gång i veckan har vi något som kallas kängurumatte. Då får eleverna arbeta i par och lösa enkla matematiska problem tillsammans. Målet är att eleverna ska utveckla sin förmåga att lösa problem med en strategi som passar just det problem de har samt kunna samtala och argumentera om beräkningar och slutsatser. Det är inte bara viktigt att svara rätt, utan att kunna redogöra för vägen dit.

Ett exempel på en uppgift är:
Eleverna får se en bild på en tärning. De sidor som syns är sidorna med en, tre respektive fem prickar. Hur många prickar är det på de sidor som inte syns?

Eleverna måste då samtala om hur de ska komma fram till rätt svar, vilken strategi de kan använda. Kan de använda ett räknesätt, addition eller subtraktion, och hur i så fall? Ibland tycker inte eleverna lika och då måste de kunna argumentera för sin sak och förklara för sin kompis hur de tänker.

 















Det är sammanlagt 12 uppgifter som de får arbeta med. Det är uppgifter som behandlar räknesätten, de geometriska formerna, att hitta mönster och mycket mer. När de har suttit två och två får de prata ihop sig med kompisarna mitt emot och sedan går vi igenom uppgifterna i helklass.

fredag 14 mars 2014

Målbok vecka 11.

Den här veckan fick två elever i klassen skriva målbok åt alla. Vad har vi gjort i veckan? Det fick eleverna diskutera och fundera på tillsammans. Resultatet blev följande:


Svenska djur arbete.  Vi arbetade med Svenska djur.
I matten har vi jobbat med matte boken. 
Minska från talen 20.
Vi har jobbat med bokstaven Xx. Vi har jobbat med arbetsschema.
Vi har sökt på svenska djur på dator. Vi har gjort egna klockor.
Vi har jobbat med kängurumatte. vi har jobbat med tekst upjifter.
Vi har skrivit dikt.

Det var Heldine och Hanna i klassen som fick skriva denna vecka.

Att klockor stavas med ck hjälptes vi åt att komma på, och stavningen på känguru. Annars har tjejerna skrivit på egen hand. Bra jobbat!


Trevlig helg!

torsdag 13 mars 2014

Det färdiga arbetet!

 

 

 

 



Temadag: svenska djur - del 2

När tankekartan var klar fick eleverna skriva en egen faktatext om djuret på datorn. Det blev naturligt att fundera på och tänka på att en mening börjar med stor bokstav och avslutas med punkt. När faktatexten var klar fick de börja med sin plansch. Då klistrade de fast faktatexten och ritade bilder. När planschen var klar fick de gå ut i korridoren och i hallen för att öva inför redovisningen. De fick då chans att dela upp vem som skulle säga vad och hur de skulle presentera sitt djur.

 


Idag var det dags för grupperna att redovisa sitt arbete. De fick lite tid innan för att öva, men sen fick de berätta för klassen om sitt arbete. Publiken fick chans att ställa frågor eller tillägga information som de själva kunde om djuret. Vi märkte också att några av djuren hänge ihop - de ät varandra till exempel.



  


I detta temaarbete har eleverna fått chans att utveckla sina förmågor, The Big Five, som vi berättade om på föräldramötet.

Kommunikativa förmågan: eleverna har samtalat, resonerat och diskuterat med sin kompis samt redovisat sitt arbete för klassen.

Metakognitiva förmågan: eleverna har tolkat och reflekterat kring information som de har läst samt funderat på rimligheten i det.

Procedurförmåga: eleverna har sökt information från olika källor, sorterat och värderat den.

Begreppslig förmåga: de har lärt sig nya ord och begrepp som de sedan själva har använt vidare i arbetet.

Analysförmågan: eleverna ska få jämföra de olika djuren och se på likheter och skillnader. De ska även få fundera på hur vissa av djuren kan hänga ihop, i till exempel en näringskedja.


I nästa vecka kommer vi att arbeta med näringskedjor och sortera våra djur efter egenskaper, utseende och allt vad eleverna kan komma på. Det brukar bli olika spännande sorteringar!


tisdag 11 mars 2014

Tema: svenska djur - del 1

Idag hade vi en temadag som handlade om svenska djur. Vi har blandat in många av våra ämnen - svenska, SO och NO. Eleverna var engagerade hela dagen och reaktionen när vi skulle på lunch sa allt: NEJ, måste vi gå, det här är så roligt. Nu vill de dessutom forska vidare och ha fler temadagar. Farliga djur var ett önskemål. Vi får se vad vi hittar på framöver!

Målet med temat är att eleverna ska känna till olika djur i närmiljön och kunna sortera dessa djur efter egenskaper och kopplingar i näringskedjor. Målet är även att de ska få söka information från olika källor, värdera den samt arbeta med faktatexter - läsa dem (vilka strategier man kan använda) samt skriva en egen faktatext. En viktig del i arbetet är att de arbetar två och två och behöver samarbeta, diskutera och resonera.

Förkunskaper: innan denna temadag så har vi pratat i klassen om hur faktatexter kan vara uppbyggda, vad man ska tänka på när man läser dem samt hur man kan söka information och vad man ska tänka på, t.ex. att fundera på om informationen man stöter på är rimlig eller inte.



Först fick eleverna fundera på vad de redan kunde om djuret de hade fått. Djuren som vi arbetade med var: skogshare, björn, igelkott, rådjur, räv, älg, huggorm, grävling och ekorre. När de hade skrivit vad de kunde skulle de skriva några frågor - vad vill vi veta om djuret?


När de var klara med den uppgiften fick de två enkla faktatexter som de skulle läsa tillsammans. Där fick de även se om de kunde få svar på de frågorna som de hade ställt och om det de visste om djuret stämde eller inte. Varje grupp blev sedan utrustad med en dator. De fick tips på sidor där de kunde söka information om sina djur. De jämförde informationen på datorn och på faktatexterna - var det samma information? De gjorde sedan en tankekarta med sådant som skulle vara med i deras egna faktatext (som skrevs på dator). 



En fundering som dök upp var när det stod i en faktatext att igelkotten har 5000 taggar på sig, men på datorn stod det 3000 taggar. Vad ska vi tro på? undrade eleverna. Tillsammans kom vi fram till att det kanske var någonstans i mitten, runt 4000 taggar. Härlig reflektion!

Fortsättning följer.
I nästa inlägg berättar vi mer om vilka förmågor eleverna utvecklar med detta temaarbete, hur det går med skrivandet av faktatext samt arbetet med planschen som de ska göra i gruppen. När arbetet är slut ska eleverna få redovisa för varandra och dela med sig av sin kunskap. Spännande!