Genomgångar

fredag 31 oktober 2014

Höstlov

Den här veckan har det varit höstlov och många har varit lediga. De som har varit på fritids har dock inte gått rastlösa utan har fått göra jättemycket roligt med vår härliga fritidspersonal.


Det har varit både inne- och uteaktiviteter. Barnen har fått chans att åka till ishallen och det har pysslats en hel del inför Halloween. Det har även bakats inför det avslutande Halloween-discot.

En dag var det fem-kamp och de som vann fick hjälpa till med matlagningen på gården, grillade hamburgare med massa goda tillbehör. Vilket fantastiskt roligt pris!




Som avslutning på veckan var det idag Halloween-disco då alla som ville fick komma utklädda. De som ville blev målade i ansiktet och sedan dansades det och åts av de goda chokladbollarna som bakats under veckan. Vilken rolig avslutning på denna roliga vecka!


Välkomna in på Halloween-disco, för de som vågar!

Trevlig helg och ha en lagom läskig Halloween!

fredag 24 oktober 2014

FN och mänskliga rättigheter

Vi har fortsatt arbetet med FN och idag hade representanterna från elevrådet (de som ville) hjälpt till att pynta skolan med ballonger och andra fina saker kopplade till FN och UNICEF.

Under veckan har vi läst upp lite av det som står i barnkonventionen samt de mänskliga rättigheterna. Eleverna fick sedan varsin mänsklig rättighet som de skulle skriva på ett papper och sedan illustrera med en bild. Det var en fin aktivitet och dessa bilder sitter nu uppe i klassrummen för att påminna oss hela tiden om hur viktig FN-arbetet är.



Hoppas vi ses på after-school i eftermiddag!
Trevlig helg önskar vi er.

torsdag 23 oktober 2014

Matematik: volym

Centralt innehåll: Jämförelser och uppskattningar av matematiska storheter. Mätning av volym.

Kunskapskrav i årskurs 3: kunna göra enkla mätningar, jämförelser och uppskattningar av volymer och använder vanliga måttenheter för att trycka resultatet.

I årskurs två kommer vi att arbeta med volym i matematiken. Idag började vi med att eleverna fick gå till olika stationer, i grupper och uppskatta och mäta med hjälp av deciliter och liter. Först skulle de uppskatta hur mycket olika behållare kunde rymma och sedan skulle de mäta och skriva resultatet.

 

Station 1: hur många deciliter tror ni att ett dricksglas rymmer? Uppskatta och undersök. Hur många deciliter går det på en liter? Uppskatta och undersök.

Station 2: sortera de 4 behållarna i ordning efter vilken som ni tror rymmer minst respektive mest. Uppskatta först och undersök sedan, samt skriv hur många deciliter de innehåller.

 

Station 3: på stationen står det tre olika behållare. De innehåller alla 1 liter. Kan det stämma? Hur kan tre behållare som ser så olika ut alla innehålla 1 liter. Undersök sedan om det stämmer eller inte.

Station 4: uppskatta hur många deciliter de tre behållarna rymmer och undersök sedan.



Station 5: på stationen finns många olika behållare. Fundera om de enklast mäts i deciliter eller liter. Uppskatta även ungefär hur många dl eller l som de kan rymma.








Arbetet med volym fortsätter med mer spännande uppskattningar och mätningar. När vi har uppskattat och mätt har vi även arbetat med våra förmågor. Den begreppsliga förmågan då vi har arbetat med begrepp samt hur de relaterar till varandra. Den kommunikativa förmågan då de har samtalat, motiverat och uttryckt ståndpunkter. Den metakognitiva förmågan då de har reflekterat och försökt avgöra rimligheten i hur mycket olika behållare rymmer.

onsdag 22 oktober 2014

Frukt och grönt + smak

Efter höstlovet ska klasserna besöka en ICA butik och få information om frukt, grönsaker och bär. Idag pratade vi om varför det är viktigt för kroppen att äta frukt och grönt flera gånger om dagen. Detta ska vi fortsätta att arbeta med fram till besöket samt efteråt. Vi försökte reda ut lite vad som skiljer/är likt mellan frukter, bär och grönsaker och pratade om varför det är viktigt att äta det flera gånger om dagen.

Eleverna fick sedan arbeta två och två och para ihop namn på frukter/grönsaker/bär med olika bilder. Många saker kände de igen direkt och andra var svårare. Konstigt till exempel att det fanns apelsin och jumboapelsin.

 

Det blev mycket rörelse och mycket prat under uppgiften, men de genomförde uppgiften ordentligt och väldigt bra. De tog hjälp av varandra och hade många rätt när vi kikade på de rätta svaren mot slutet av lektionen.















Som avslutning lekte vi sura leken: alla elever fick varsin klyfta citron. På tre skulle alla smaka och se vem som höll minen längst. Alla barn lyckades hålla minen och de flesta tyckte mest att det var gott. Rolig lek, tyckte de i alla fall.

 

tisdag 21 oktober 2014

FN-vecka

Den här veckan pratar vi mycket om FN, mänskliga rättigheter och barnkonventionen i klasserna. Vi uppmärksammar detta på grund av FN-dagen som är på fredag och för att det är så viktigt. På fredag får alla elever ta med sig två kronor som vi skänker till välgörenhet.

Vi har startat vårt arbete med att se en film om vad FN är och vad de gör. Vi tittade sen på en keynote om FN, lite om mänskliga rättigheter och vad barnkonventionen är för något.

En av förmågorna i The big five är den Kommunikativa förmågan som handlar om att kunna samtala, diskutera, motivera, uttrycka egna åsikter, resonera och redovisa. Denna förmåga fick eleverna arbeta med när de delades in i grupper och skulle diskutera med varandra.

Frågorna som ställdes var:
- Om du fick välja mellan att gå till skolan utan mat ELLER stanna hemma för att leta efter mat; vad skulle du välja?
- Varför behöver vi mat i skolan?

Frågorna ställdes efter att barnen fick höra en liten berättelse om en pojke från södra Afrika som fick ta beslutet om att gå till skolan utan mat eller stanna hemma och leta efter mat varje dag. Tack vare FN får barnen i pojkens by mat i skolan och han kan därför gå till skolan, lära sig och samtidigt äta sig mätt. I framtiden vill just den pojken bli lärare och hjälpa barn i byn.

Barnen kom fram till många spännande och intressanta slutsatser och det var roligt att höra att det var olika tankar som kom upp. Några tyckte att det viktigaste var att hitta mat, för att överleva. Några tyckte att det var viktigt att gå till skolan för att lära sig och att man kan leta mat innan eller efter, eller kanske gå i skolan och leta mat varannan dag.

Varför vi behöver mat i skolan var nästan alla överens om - för att överleva, orka koncentrera oss och fokusera och för att orka leka!

Arbetet med FN, mänskliga rättigheter och barnkonventionen fortsätter senare i veckan och sammanfattas på FN-dagen på fredag. Då får vi se vad vi har lärt oss under veckan!

fredag 17 oktober 2014

Vetenskapens hus

I det centrala innehållet för ämnet NO står det att vi ska arbeta med jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Det är även ett kunskapskrav i år tre - att eleven ska kunna beskriva förhållandet mellan jordens, solens och månens rörelser.

En del i arbetet med detta var att åka till Vetenskapens hus för att titta på utställningen "Och jorden hon snurrar". Vågen besökte utställningen på tisdagen och Stranden på torsdagen. Eleverna var jätteduktiga och behövde sitta stilla och lyssna väldigt mycket. Det var mycket spännande information som kom upp. Eleverna fick även undersöka olika titt-skåp, arbeta två och två med att svara på frågor och sjunga sånger med kända melodier.



Det var en lång resa dit och hem med tåg och detta gick också väldigt bra. Efter höstlovet fortsätter vårt arbete med detta och vi tror och hoppas att eleverna minns mycket från dessa dagar.

onsdag 15 oktober 2014

Biblioteket

Idag var Strandens elever på biblioteket för att lämna tillbaka och låna nya böcker. Vi kunde åka tåg den här gången och det gjorde att resan blev väldigt kort och vi hade tysta tåg-minutrar. Det gick jättebra både dit och hem. Vi har pratat mycket innan om hur vi beter oss på biblioteket och barnen visade verkligen hur duktiga de är idag. De var otroligt duktiga - gick inomhus, pratade med lagom samtalston och hanterade böckerna fint. Det var så roligt att se!

Har man hittat en bok, eller vill bläddra lite kan man sitta och göra det tillsammans i sofforna.

Tjejerna letar böcker tillsammans, just här vid hyllan för faktaböcker om djur.
Vågen var på biblioteket tidigare i veckan och även det gick väldigt bra och nu har alla fått med sig 1-2 böcker hem eller till skolan. Vi får se om det blir ett nytt besök med skolan. Annars ligger barnens kvitton i ryggsäcken så att ni vet när böckerna ska återlämnas.

måndag 13 oktober 2014

Rymd-pyssel.

Eleverna har arbetat hårt med faktatexter och illustrationer till rymdböckerna. Att skapa är också spännande och idag fick Strandens elever rymd-pyssla. De hade några bilder som inspiration, men var väldigt kreativa själva. De hjälpte varandra fint och delade med sig av idéer. Det var riktigt häftigt att se dem tackla problem och hitta egna lösningar. Roligt hade de också!

 

 

Vissa hade med sig eget pyssel - hushållsrullar, toarullar och folie och kunde pyssla med det och andra kunde ta av lagret som fanns. De hade lite färgat papper, silkespapper och garn till sin hjälp.





 



Vilka härliga resultat!

 

Matematik: problemlösning

I det centrala innehållet för matematik står det att eleven ska arbeta med:

Strategier för matematisk problemlösning i enkla situationer. 
Matematisk formulering av frågeställningar utifrån enkla vardagliga situationer.

I kunskapskraven för år 3 står det att:

Eleven kan lösa enkla problem i elevnära situationer genom att välja och använda någon strategi med viss anpassning till problemets karaktär. Eleven beskriver tillväga- gångsätt och ger enkla omdömen om resultatets rimlighet.

Vi arbetar mycket med detta i Stranden och Vågen och vi märker vilka framsteg eleverna tar i sitt tänkande. Häftigt! Idag arbetade vi med detta i Stranden och gick först igenom två problem på tavlan då eleverna fick fundera på följande frågor:

- Vad är det vi ska göra / räkna ut?
- Vilket räknesätt ska vi använda?
- Blir det fler / färre i svaret?
- Hur kan du visa uträkningen och svaret på olika sätt?

Eleverna fick hjälpas åt att förklara och komma fram till lösningen på problemen. De fick också förklara hur de kom fram till sin lösning och det ser inte alltid lika ut, vilket är spännande. Vi skrev på mattespråk, de fick berätta hur jag skulle rita för att visa min lösning och vi använde konkret material. Tre olika sätt att visa samma lösning och svar!

 

Hur kan jag göra för att slippa rita 47 spikar på tavlan? Dela upp dem tio och tio i burkar och rita 7 st på sidan, blev elevernas svar. Och ja, det blev mycket enklare att räkna då. Bra lösning!

Som avslutning fick eleverna samarbeta två och två och skapa egna problem - ett som passar till addition och ett som passar till subtraktion. Några blev klara och några får fortsätta nästa lektion. Elevernas uppgifter kommer vi att använda och arbeta med i klassen.

 



fredag 10 oktober 2014

Rymdsagor


Den här veckan har vi bland annat arbetat mot följande mål i svenska:
- Handstil och att skriva på datorn: eleverna fick träna sin handstil samtidigt som de skrev sin berättelse. Halva Stranden fick arbeta med målet att skriva på dator. Nästa vecka byter vi så att den andra halvan får göra det.

- Skapande texter där bild och text samspelar: Eleverna fick skriva en saga/berättelse till bilden ovan. Det blev många olika och spännande varianter.

onsdag 8 oktober 2014

Regler

Det finns en del regler, skriva och oskrivna på skolan och de arbetar vi ju med att följa hela tiden. Våra klasser har i början av terminen även fått komma fram till klassregler som gäller i klassrummet (och när de går till andra klassrum eller när någon annan vuxen har lektion i vårt klassrum). Det är för allas trevnad och för att alla ska ha en så bra chans att arbeta och lyckas som möjligt. Vi ställde frågan till eleverna: Vilka regler ska vi ha i Stranden/Vågen? Eleverna fick komma med förslag som vi sedan skrev ihop, läste upp för eleverna och som de godkände.

Vi arbetar med dessa regler hela tiden och eleverna är duktiga på att hjälpa varandra med det. Det rör ju även våra värdegrundsord: respekt, vänskap, gemenskap, arbetsro, eget ansvar och trygghet. 

En sammanfattning av de regler som eleverna har kommit fram till kommer här:

- Sitta ordentligt på sin stol och prata i normal samtalston, inte skrika.
- Räcka upp handen och vänta på sin tur.
- Lyssna på kamrater och lärare (eller annan vuxen). 
- Normal samtalston när vi städar.
- Gå inomhus, inte springa.
- Ge alla arbetsro. 
- Inte slåss eller brottas.
- Jag gör det jag ska och inget annat.

En mening som vi (Sanna och Jessica) har lagt till och som faktiskt vissa elever påminner oss om är:
Jag är i klassrummet för att lära mig!

Dessa gyllene regler behöver vi alla påminnas om ibland och de kan vara bra att prata om hemma också. Vi vill ju att alla ska ha det bra i klassrummet!

Stjärntecken

Vi har pratat om stjärnhimlen, stjärntecken och stjärnbilder i Stranden och Vågen. Vi har tittat på olika stjärnbilder och stjärntecken och läst lite fakta. Eleverna fick sedan skapa stjärntecken på svarta papper, samt komma på egna och döpa dem.


 

fredag 3 oktober 2014

Forma bokstäverna

I målen för svenska står det att eleverna ska kunna skriva läsligt, vilket bland annat innebär att kunna forma bokstäverna rätt och få dem åt rätt håll. Det har vi övat på den här veckan i Stranden och Vågen. Med hjälp av fyra linjer - taklinje, fönsterlinje, golvlinje och källarlinje visade Sanna och Jessica först hur bokstäverna skulle formas, de stora och de små. Eleverna fick sedan ett kort med en liten text som de skulle skriva av på ett eget papper. Vilken koncentration och vilket resultat - jätteroligt att se så fina bokstäver.

 


Värdegrund i Stranden


Inför elevrådet i nästa vecka så har Stranden haft klassråd. På fredagsmorgonen återkopplade vi lite till klassrådet och blandade in våra sex viktiga ord - respekt, vänskap, gemenskap, arbetsro, trygghet och eget ansvar. Jag undrade: hur arbetar vi med dessa ord i Stranden? Vad kan vi bli bättre på?

Ju längre barnen kom i sina tankar ju fler ord tyckte de hörde ihop väldigt mycket. Vänskap och respekt hör ihop, men även vänskap och arbetsro. Respekt och trygghet kopplade de också ihop. Barnen tyckte att vi har tecken och klappningar för att skapa arbetsro och att klassen blivit bra på att säga till varandra om någon låter för mycket. De tyckte dock att de kunde bli bättre på att inte prata så  mycket och tänka på att prata i lägre samtalston.

Barnen tyckte att vi i klassen är snälla mot varandra, lyssnar på varandra och kan lita på varandra. Vi har en skylt ovanför tavlan där det står Våga fråga, och det tyckte barnen att de gjorde - utan att någon kommenterade något dumt. Det är skönt! De tyckte dock att vi kunde jobba ännu lite mer på att vara snälla mot varandra i klassen.

När vi kom till gemenskap tyckte de att vi arbetar mycket i par och i grupp, framför allt med problemlösning i matematik eller om vi gör grupparbete. Eget ansvar tyckte de att de alla hade över sin egen penna, men att de kunde ha bättre ansvar för sina kläder.

När vi hade diskuterat fint tillsammans under en lång stund påminde jag eleverna om att vi hade blandat in alla dessa ord redan denna morgon, utan att kanske egentligen veta om det. Det tyckte barnen var värt en applåd, så vi applåderade åt oss själva och varandra. Jättehärligt!