Genomgångar

tisdag 21 oktober 2014

FN-vecka

Den här veckan pratar vi mycket om FN, mänskliga rättigheter och barnkonventionen i klasserna. Vi uppmärksammar detta på grund av FN-dagen som är på fredag och för att det är så viktigt. På fredag får alla elever ta med sig två kronor som vi skänker till välgörenhet.

Vi har startat vårt arbete med att se en film om vad FN är och vad de gör. Vi tittade sen på en keynote om FN, lite om mänskliga rättigheter och vad barnkonventionen är för något.

En av förmågorna i The big five är den Kommunikativa förmågan som handlar om att kunna samtala, diskutera, motivera, uttrycka egna åsikter, resonera och redovisa. Denna förmåga fick eleverna arbeta med när de delades in i grupper och skulle diskutera med varandra.

Frågorna som ställdes var:
- Om du fick välja mellan att gå till skolan utan mat ELLER stanna hemma för att leta efter mat; vad skulle du välja?
- Varför behöver vi mat i skolan?

Frågorna ställdes efter att barnen fick höra en liten berättelse om en pojke från södra Afrika som fick ta beslutet om att gå till skolan utan mat eller stanna hemma och leta efter mat varje dag. Tack vare FN får barnen i pojkens by mat i skolan och han kan därför gå till skolan, lära sig och samtidigt äta sig mätt. I framtiden vill just den pojken bli lärare och hjälpa barn i byn.

Barnen kom fram till många spännande och intressanta slutsatser och det var roligt att höra att det var olika tankar som kom upp. Några tyckte att det viktigaste var att hitta mat, för att överleva. Några tyckte att det var viktigt att gå till skolan för att lära sig och att man kan leta mat innan eller efter, eller kanske gå i skolan och leta mat varannan dag.

Varför vi behöver mat i skolan var nästan alla överens om - för att överleva, orka koncentrera oss och fokusera och för att orka leka!

Arbetet med FN, mänskliga rättigheter och barnkonventionen fortsätter senare i veckan och sammanfattas på FN-dagen på fredag. Då får vi se vad vi har lärt oss under veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar