Genomgångar

fredag 3 oktober 2014

Värdegrund i Stranden


Inför elevrådet i nästa vecka så har Stranden haft klassråd. På fredagsmorgonen återkopplade vi lite till klassrådet och blandade in våra sex viktiga ord - respekt, vänskap, gemenskap, arbetsro, trygghet och eget ansvar. Jag undrade: hur arbetar vi med dessa ord i Stranden? Vad kan vi bli bättre på?

Ju längre barnen kom i sina tankar ju fler ord tyckte de hörde ihop väldigt mycket. Vänskap och respekt hör ihop, men även vänskap och arbetsro. Respekt och trygghet kopplade de också ihop. Barnen tyckte att vi har tecken och klappningar för att skapa arbetsro och att klassen blivit bra på att säga till varandra om någon låter för mycket. De tyckte dock att de kunde bli bättre på att inte prata så  mycket och tänka på att prata i lägre samtalston.

Barnen tyckte att vi i klassen är snälla mot varandra, lyssnar på varandra och kan lita på varandra. Vi har en skylt ovanför tavlan där det står Våga fråga, och det tyckte barnen att de gjorde - utan att någon kommenterade något dumt. Det är skönt! De tyckte dock att vi kunde jobba ännu lite mer på att vara snälla mot varandra i klassen.

När vi kom till gemenskap tyckte de att vi arbetar mycket i par och i grupp, framför allt med problemlösning i matematik eller om vi gör grupparbete. Eget ansvar tyckte de att de alla hade över sin egen penna, men att de kunde ha bättre ansvar för sina kläder.

När vi hade diskuterat fint tillsammans under en lång stund påminde jag eleverna om att vi hade blandat in alla dessa ord redan denna morgon, utan att kanske egentligen veta om det. Det tyckte barnen var värt en applåd, så vi applåderade åt oss själva och varandra. Jättehärligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar