Genomgångar

onsdag 30 april 2014

Valborg

Idag är det valborg och vi har firat det gemensamt på skolan. Stranden och Vågen samlades framför resten av skolan och sedan höll våra två representanter Emma och Theodor vårtalet. Och så bra de gjorde det!

För några veckor sedan fick alla elever i Stranden och Vågen vara med och fundera vad som kunde tänkas stå i ett vårtal. Vi pratade mycket om vad som händer i naturen på våren och vad man kan göra på våren, som man längtar till när det är vinter och kallt. Strandens gemensamma tankekarta såg ut såhär:

Med hjälp av tankekartan skrev Emma och Theodor ihop ett tal som de sen har övat på, enskilt och tillsammans. Nervösa var de, men otroligt duktiga (och stolta skulle jag tro!). Här kommer vårtalet:


Hej alla barn och vuxna, välkomna
till vårt valborgsfirande!

Nu har våren kommit och det har
blivit varmare och ljusare!
Blommor, växter och djur har kommit nu!
Om ett tag kan man bada och göra annat kul!

Nu har vi packat undan vinterkläderna för att man kan ha tunnare kläder.
Man kan leka ute och cykla!
Vi vill tända en brasa för att välkomna våren som har kommit.

Vi önskar att ni får en bra vår.
Nu tänder vi brasan!

Jag önskar er alla en Glad Valborg!

tisdag 29 april 2014

Diagram

På matematiken idag arbetade vi med diagram. Målet är att eleverna ska kunna läsa av och använda ett diagram för att presentera data från en enklare undersökning. Vi tittade gemensamt på två olika diagram. Ett handlade om vilka instrument eleverna i en klass spelade och det andra handlade om vilka favoritfrukter eleverna hade. Diagrammen såg lite olika, men de fungerade på samma sätt. Vi undersökte hur många som spelade de olika instrumenten samt hur många som hade frukterna som favorit. Vi undersökte vilket instrument som flest spelade, samt vilket som spelade av minst antal elever. Vi undersökte även skillnaden. Detsamma gjorde vi med frukterna. Vi undersökte även hur många elever det var i klassen, och hur vi kunde komma fram till det.

Vi gjorde sedan ett eget diagram efter vilken skostorlek barnen i vår klass har. De som inte var riktigt säkra sprang ut och kikade i hallen. Några hade flera storlekar och fick då välja en. Flest elever hade storlek 33 och minst elever hade 30 och 31. Det blev roligt när det var ett diagram om oss i klassen!

Som avslutning gjorde vi ett riktigt diagram som berättade hur många tänder barnen i Stranden har tappat. Sanna gjorde en mall så att allas tänder skulle vara lika stora och sen fick barnen klippa ut så många tänder som de har tappat.

 


Och vad händer efter lunchen? Jo Annika tappar en tand och vi får uppdatera diagrammet direkt. Spännande!

Ps. Vill ni kommentera, glöm inte att ändra: Kommentera som, till anonym (och skriv under med namn) eller namn. Jag vet att några har försökt utan att det går, men det kan vara värt att prova det också!

Morgonsamling + detektiver

Den här morgonen kikade vi på vilka som hade namnsdag igår och vem som hade namnsdag idag. Det var Ture, Tyra och Tyko. Bokstäverna i namnen skrev Sanna huller om buller och barnen fick sedan komma på så många ord de kunde med hjälp av bokstäverna.


Det blev 23 ord, räknade vi till. I nästa vecka ska vi se om vi kan slå rekordet! Barnen fick sedan räkna hur många r, t, e och u som fanns i alla ord och så gjorde vi ett stapeldiagram. Det var flest t:n kom barnen fram till, och u var det minst av. Vi pratade även om skillnaden mellan bokstaven som det var mest av och bokstaven som det var minst av. Genom att skriva maktspråk: 19-5=14 fick vi fram svaret på det, men det var lite klurigt.

Igår reagerade Zack på ett ord när han läste en bok och därför fick vi agera detektiver idag.


Det var ingen som visste vad det betydde och Sanna själv var lite osäker. Ordet stod intill något som liknade en spade, så vi anade att det handlade om att gräva eller något liknande. Vi slog upp ordet i en ordbok och fick då veta att det betyder: ett kärl att ösa med (till exempel i en båt).

måndag 28 april 2014

Fritids-hopp

Nu är det soligt väder, och varmt. Det är mycket hopprep som gäller och ofta står de i större grupper (ibland hela klassen) och hoppar. Även denna eftermiddag blev det leken: katten och musen.

 


Idag har vi arbetat med boken Var är bus-Alfons? när vi arbetade med läsfixarna. Barnen var som vanligt engagerade och ville vara med och fundera, reda ut oklarheter och ställa frågor. Att använda konstnären var svårast även denna gång, men det blev riktigt fina bilder. Vi har även valt att byta högläsningsbok och läser nu: Sandvargen. Vi läste första kapitlet och det blev naturligt att använda läsfixarna även då. De flesta verkade tycka att boken var rolig!

fredag 25 april 2014

Utvärdering vecka 17

Nu är den här veckan slut och den sista gruppen har fått diskutera och skriva en utvärdering. Här kommer utvärderingen för vecka 17:

Vi har träfat läsfixarna en heter kånsnären,spåguman,kajbåjen,dektektiven och repårten.
Vi har haft Kängrumatte då löste vi mattekluringar. Orjentering har åkso jobbat med närman kör orjentering är att man ska ha kul,leta,karta,springa leta efter synbåller. Vi har läst i våra  
läsläxor kapitlet hemden nästa vecka är det kapitlet Viktor hurra!!!!!!!! Vi har skrivit vårtalet.
Det har varit en rolig vecka!!!!!Helsningar Zack,Märtha,Sofia och Fredric!!!!!!!!!!!!!!!
HA EN TREVLIG HELG!!!!!!!!!!!Stranden 

Jag behöver inte skriva vilka som har varit delaktiga i detta då de redan själva skrev under.

Jag läste upp detta för resten av klassen och de höll med om allt. Jag frågade som vanligt om någon ville lägga till något och det blev några saker.

Annika: vi har övat på ord, maj och... ja veckans ord.
Elias: engelska ord. Vi har lärt oss mer engelska och pratat med kompisar.
Alexander: du har ändrat namnet på våra regler, från Strandens regler till Strandens gyllene regler.

Jag håller med barnen när även jag hälsar alla En trevlig (och solig) helg!

torsdag 24 april 2014

Läsfixarna

Nu har vi arbetat klart med alla bokstäver och Bumerangboken i svenska. De sista veckorna kommer vi bland annat att arbeta med Läsfixarna. Det är fem figurer som barnen har hjälp av när de läser texter och böcker, för att förstå vad texten eller boken handlar om.

Dessa fem figurer är:

Spågumman - hon hjälper till att förutspå vad en text eller bok kommer att handla om. Man tar då hjälp av titeln och eventuella bilder för att fundera i förväg. Man kan även använda henne under tiden man läser och med ledtrådar ur texten fundera på vad som kommer härnäst.

Detektiven - om man stöter på ett svårt ord kan man ta hjälp av detektiven för att reda ut vad det ordet betyder. Man kan fråga en kompis, en vuxen eller slå upp ordet i en ordbok. Eller så läser man om ett stycke och ser om sammanhanget kan hjälpa till med förståelsen.

Reportern - han hjälper till genom att ställa frågor till texten. Det kan vara att läsa på raderna (svaren finns i texten), läsa mellan raderna (man måste fundera lite extra och använda texten som ledtrådar för att få svar) och läsa bortom raderna (då använder man egna erfarenheter).

Konstnären - hjälper till att skapa bilder hos barnen när de läser. En mycket spännande, men svår läsfixare.

Cowboyen - fångar in det viktigaste i texten, hjälper till att sammanfatta texten med hjälp av orden först - sedan - sist.



Vi provade att använda dessa figurer på en text som hette En otrolig natt. Jag introducerade dem och barnen var väldigt aktiva och ville vara med. Den svåraste läsfixaren var konstnären - att se bilder i huvudet. Men vi övar på den och pratade mycket om hur häftigt det kan vara att kunna föreställe sig saker i huvudet, om en bok saknar bilder.

Bilder på figurerna sitter uppe på tavlan och vi kan alltid ta hjälp av den. Barnen har vid flera tillfällen använt sig av dem i andra uppgifter vilket känns roligt!

Rast och upptäckande i skogen

Isabell letar myror på ett träd.

Lilly, Hanna, Heldine och Milou har byggt ett tre-i-rad i skogen och spelar nu tillsammans.


Läsgrupper

Barnen har blivit indelade i läsgrupper - de har döpts efter färger: blå, gul, grön, orange och röd. Efter förhör av veckans ord och läsning av nya läsläxan på torsdagar läser jag med en grupp i taget. Barnen i gruppen turas om att läsa högt medan de andra följer läsningen med fingret. Resten av klassen har då välskrivning. Barnen verkade tycka att det var roligt och de är riktigt duktiga!

Det är bra om alla barn har med sig sin läsebok på torsdagarna, så att de kan läsa ur varsin bok i läsgrupperna!

onsdag 23 april 2014

Engelska

Idag har vi haft en kort engelska lektion. Målet var att barnen själva skulle få pröva att använda kortare fraser - fråga varandra och svara. De frågor vi använde var:

- How are you?
- What's your name?
- How old are you?

Barnen fick arbeta två och två och fråga varandra och sedan svara. De två första frågorna var enklast. Den sista var lite svår. Barnen fick sen gå runt och hälsa på varandra och fråga varandra vad de heter.


Dessa fraser kommer vi att öva mer på!

fredag 11 april 2014

Målbok vecka 15


Dagens utvärdering gjordes av Isabell, Lilly, Elias och Hugo. De hade mycket att säga och berätta om, men det blev lite för lite tid. Det som gruppen fick ihop var:

Vi har haft idrott & passat & fångat en boll & vi har gjort en hinderbana & det var kul.
Vi har haft teknik med Jessika då pratade vi om tekniskaföremål & icketeknixaföremål det var kul. Delfinerna har haft ett miniprov i matte medans hajarna hade slöjd. 

Vi lyfte sedan utvärderingen med hela klassen och diskuterade tillsammans. Sofia tyckte att vi skulle lägga till att vi har skrivit om påsken och Vilhelm ville att vi skulle lägga till att vi har börjat med ett nytt kapitel i matteboken: Upp till hundra. 

Vad har vi gjort i svenska, frågade jag.

Eleverna visste vad vi hade arbetat med, men kom inte ihåg begreppet. Till slut kom Milou på att det hette Instruerande texter. Och vad var det nu då? 

Hur man gör grejer, typ hus, svarade Annika. Ritningar, lade Vilhelm till.
Vi gjorde egna spel också, tyckte Sofia.

Det blev som sagt lite för lite tid till gruppen idag, men när jag lyssnade på deras tankar hade de mycket som de ville berätta om. Det är roligt att höra dem reflektera!


GLAD PÅSK!

torsdag 10 april 2014

Högläsning


Den här veckan har vi börjat läsa en ny kapitelbok: Familjen Bliss magiska bageri. Vi har hunnit läsa inledningen och första kapitlet. Den verkar väldigt spännande. Vi pratar om författaren till boken och om det kommer svåra ord funderar vi ut vad de betyder tillsammans. Boken handlar om en familj där föräldrarna verkar vara magiska... eller så är det deras kokbok som är magisk. Det återstår att se!

onsdag 9 april 2014

Egna spel

Tidigare i veckan har vi pratat om Instruerande texter. Eleverna fick lyssna på och läsa instruktioner till spelet Yatzy och sedan spela tillsammans i grupp. På dagens lektion var det dags för eleverna att skapa egna spel, två och två. De fick en tom spelplan där det stod Start och Mål. Instruktionerna var att skriva ner vad man behöver för att spela spelet, hur många man kan vara med och spela, hur man spelar och vilka regler som finns. De hann inte riktigt bli klara. De ska få fortsätta på fredag. När de är klara får de provspela sitt eget spel och sedan ska de byta spel med varandra och följa varandras spelinstruktioner.






Eleverna var väldigt engagerade och tyckte att det var spännande. När det var dags för rast blev de lite besvikna. De ville arbeta färdigt! 

tisdag 8 april 2014

Udda och jämna tal + dubbelt och hälften

Igår arbetade delfinerna med begreppen udda och jämna tal samt dubbelt och hälften. Barnen fick först fundera kring hur de kände inför dessa begrepp - var de säkra eller osäkra på dem. Det var fler som kände sig säkra på dubbelt/hälften än udda och jämna.

Jag skrev upp tallinjen 1-20 på tavlan. De jämna talen skrev jag med grön färg och de udda med röd färg. Vi byggde sedan talen med kuber och kunde då tydligt se om det var ett udda eller ett jämnt tal. De jämna talen kunde vi dela i två lika stora delar, men när vi skulle dela de udda talen blev det alltid en över. Vi funderade vidare på hur det blir med högre tal. Om två är ett jämnt tal, är 12 också det? Vi byggde och såg att, ja så är det. Om 3 är ett udda tal, hur är det med talet 133?


Barnen fick bygga varsin tiostapel. Vi samlade alla på mattan och räknade tillsammans - 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130....133. När vi hade talet 133 på mattan kunde vi börja fundera på om det var ett udda eller ett jämnt tal. Hur skulle vi göra?


Vi delar upp tiostaplarna först, tyckte barnen. De delade så att det blev lika många i varje hög. Den sista tiostapeln kom de fram till att vi fick dela på mitten. Sen var det ju de tre sista entalen. Två av dem kunde delas ut, men sen var det en kvar. Talet 133 var alltså ett udda tal!

Vi pratade sen om begreppen dubbelt/hälften och såg att det fanns många kopplingar till udda och jämna tal. Vi pratade om dubblorna och använde skolplus där vi tog hjälp av dubbelt/hälften-maskinen.

måndag 7 april 2014

Instruerande texter - och matematik!

Idag på svenskan pratade vi om begreppet Instruerande texter. Det var ett klurigt begrepp. Målet var att öva på att kunna ge och ta instruktioner. Vi pratade om vilka olika instruerande texter det finns. Vi tittade på recept, vägbeskrivningar och spelregler. Vi pratade även om när vi använder instruktioner i klassen. Vi tittade sedan på spelbeskrivning och spelregler till spelet Yatzy. Sen blev det dags att spela. Då blev barnen även tvungna att använda matematik då de behövde addera ihop talen på tärningarna när de skulle skriva svaret. Ett bra tips var att räkna tiokamraterna först om några sådana fanns. Några började även fundera på gånger-tabellerna. Spännande!



fredag 4 april 2014

Noas ark och Skapelsen

Här kommer några slumpmässigt utvalda bilder som några barn i klassen har skapat efter att vi har läst i Barnens bibel om Noas ark och Skapelsen.




Trevlig helg!

Utvärdering vecka 14


Den här veckan var det Albin, Philip, Filippa och Emma som fick reflektera kring veckan i grupp och skriva om vad vi har gjort. Resultatet blev:

Vi har jobbat med kängru matte då lösde vi problem.
på idroten lekte vi 3 lekar.
Vi har haft en gammeldaks lektion då läste vi ur barnens bibel.
I skogen letade vi vårteken.
vi har jobbat klart med skrivarskolan och boksteverna.
Vi har jobbat med kapitel 6-9 i mattebok.
vi har jort klat matte papper och svenska  papper.
Vi har jobbat med att fårma bokstäverna på välskrivnngen.

Jag läste upp detta för klassen och frågade om de höll med och om de hade något som de ville lägga till. De höll med om allt, men några ville lägga till saker.

Elias ville lägga till att vi hade ritat Noas båt om när Gud skapade jorden. Alexander ville lägga till att vi har arbetat med bokstaven W. Isabell tyckte att vi skulle lägga till att hajarna har varit ute och arbetat med former den här veckan. Märtha ville berätta att vi hade tittat på Madicken och Barnen i bullerbyn.

Jag frågade då om de förstod varför vi såg klipp från Madicken och Barnen i bullerbyn.

Elias och Hanna var överens om att det var för att de skulle få se hur barnen gjorde förr och hur det var i skolan förr.

Jag frågade om det fanns något som de har lärt sig den här veckan, som de inte visste så mycket om innan.

Zack tyckte att det var den gammaldags lektionen, då de fick pröva på hur det var förr.

torsdag 3 april 2014

Gammaldags lektion

Under SOn denna vecka har målet varit att prata om och diskutera kring hur det var att gå i skolan förr och hur kristendomen påverkade barnen i skolan och hemma i början av 1900-talet. Vi var inne och nosade på det redan under hösten. Vi har tittat på klipp från Madicken och Alla vi barn i bullerbyn för att se hur skolan kunde se ut då. Det var mycket som barnen tyckte var annorlunda. Barnen stod tysta vid bänkarna innan läraren sa: Sitt ner, och när de fick ordet skulle de ställa sig upp innan de pratade. Knöligt, tyckte många i klassen. De vuxna fick ju till och med slå barnen förr, aga som ett barn fyllde i.

Idag provade vi att ha en gammaldags lektion. Barnen fick gå helt tysta in i klassrummet och ställa sig vid sina bänkar. Jag sa: Sitt ner, och då satte de sig ner. Jag läste tre berättelser ur Barnens bibel: Skapelsen, Edens lustgård och Noa och den stora översvämningen. Vi diskuterade mycket kring berättelserna och kom även in på Big Bang. När barnen fick ordet ställde de sig upp innan de svarade.

När barnen började falla ihop i en hög på stolen ropade jag: Sitt med rak rygg! Barnen fnissade, men satte sig helt raka.

Barnens utvärdering av lektionen var att det var roligt att prova på hur det var, även om det bara var några saker vi prövade. De fick sedan rita bilder av hur de trodde att Skapelsen såg ut när Gud var klar med den, samt hur de trodde att Noas ark såg ut. De tyckte att det var så roligt att vi även ritade under mellanmålet. Det kom upp mycket frågor kring hur det faktiskt såg ut och vi kom fram till att det inte riktigt går att veta. Vissa av barnen funderade även kring om det verkligen var Gud som skapade allt. Det var många spännande tankar som kom fram!

Bilder på barnens teckningar kommer i ett senare inlägg!

onsdag 2 april 2014

Vårtecken

Idag hade vi NO-lektion i skogen. Målet med lektionen var att barnen ska få uppleva årstidsväxlingarna i naturen under de olika årstiderna och lära sig vilka årstider det finns och vad som händer under de olika årstiderna. Denna lektion var fokus på våren, men vi gick även in på de andra årstiderna. Målet var också att fördjupa kunskaperna om vad djuren i naturen gör under de olika årstiderna.

Vi samlades och pratade om vilka som är våra vårmånader och vad som händer i naturen då. Barnens svar:

- Det blir varmare ute.
- Snön smälter bort.
- Flyttfåglarna kommer tillbaka.
- Djuren får barn.
- Växter och blommor växer.
- Humlor och andra insekter kommer fram.

Vi pratade sen även om myrorna och myrstackar samt vad som händer med trädens knoppar. Delfinerna fick gå ut i skogen och leta vårtecken. Hajarna stannade i samling och vi pratade om vårt årstidsträd som vi har följt under hösten och vintern. De fick rita av årstidsträdet och skriva lite kort om vad som händer med det under våren. Grupperna bytte sedan så att delfinerna fick skriva och rita medan hajarna då letade vårtecken.

Några skriver och ritar medan de andra letar vårtecken.

En stor myrstack var en av de saker som barnen hittade.

När lektionen var slut hade eleverna rast i skogen en stund innan vi gick till maten. Många av barnen fortsatte då att leta vårtecken. Vi hittade många fina och gröna knoppar på träden.