Genomgångar

torsdag 24 april 2014

Läsfixarna

Nu har vi arbetat klart med alla bokstäver och Bumerangboken i svenska. De sista veckorna kommer vi bland annat att arbeta med Läsfixarna. Det är fem figurer som barnen har hjälp av när de läser texter och böcker, för att förstå vad texten eller boken handlar om.

Dessa fem figurer är:

Spågumman - hon hjälper till att förutspå vad en text eller bok kommer att handla om. Man tar då hjälp av titeln och eventuella bilder för att fundera i förväg. Man kan även använda henne under tiden man läser och med ledtrådar ur texten fundera på vad som kommer härnäst.

Detektiven - om man stöter på ett svårt ord kan man ta hjälp av detektiven för att reda ut vad det ordet betyder. Man kan fråga en kompis, en vuxen eller slå upp ordet i en ordbok. Eller så läser man om ett stycke och ser om sammanhanget kan hjälpa till med förståelsen.

Reportern - han hjälper till genom att ställa frågor till texten. Det kan vara att läsa på raderna (svaren finns i texten), läsa mellan raderna (man måste fundera lite extra och använda texten som ledtrådar för att få svar) och läsa bortom raderna (då använder man egna erfarenheter).

Konstnären - hjälper till att skapa bilder hos barnen när de läser. En mycket spännande, men svår läsfixare.

Cowboyen - fångar in det viktigaste i texten, hjälper till att sammanfatta texten med hjälp av orden först - sedan - sist.



Vi provade att använda dessa figurer på en text som hette En otrolig natt. Jag introducerade dem och barnen var väldigt aktiva och ville vara med. Den svåraste läsfixaren var konstnären - att se bilder i huvudet. Men vi övar på den och pratade mycket om hur häftigt det kan vara att kunna föreställe sig saker i huvudet, om en bok saknar bilder.

Bilder på figurerna sitter uppe på tavlan och vi kan alltid ta hjälp av den. Barnen har vid flera tillfällen använt sig av dem i andra uppgifter vilket känns roligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar