Genomgångar

torsdag 3 april 2014

Gammaldags lektion

Under SOn denna vecka har målet varit att prata om och diskutera kring hur det var att gå i skolan förr och hur kristendomen påverkade barnen i skolan och hemma i början av 1900-talet. Vi var inne och nosade på det redan under hösten. Vi har tittat på klipp från Madicken och Alla vi barn i bullerbyn för att se hur skolan kunde se ut då. Det var mycket som barnen tyckte var annorlunda. Barnen stod tysta vid bänkarna innan läraren sa: Sitt ner, och när de fick ordet skulle de ställa sig upp innan de pratade. Knöligt, tyckte många i klassen. De vuxna fick ju till och med slå barnen förr, aga som ett barn fyllde i.

Idag provade vi att ha en gammaldags lektion. Barnen fick gå helt tysta in i klassrummet och ställa sig vid sina bänkar. Jag sa: Sitt ner, och då satte de sig ner. Jag läste tre berättelser ur Barnens bibel: Skapelsen, Edens lustgård och Noa och den stora översvämningen. Vi diskuterade mycket kring berättelserna och kom även in på Big Bang. När barnen fick ordet ställde de sig upp innan de svarade.

När barnen började falla ihop i en hög på stolen ropade jag: Sitt med rak rygg! Barnen fnissade, men satte sig helt raka.

Barnens utvärdering av lektionen var att det var roligt att prova på hur det var, även om det bara var några saker vi prövade. De fick sedan rita bilder av hur de trodde att Skapelsen såg ut när Gud var klar med den, samt hur de trodde att Noas ark såg ut. De tyckte att det var så roligt att vi även ritade under mellanmålet. Det kom upp mycket frågor kring hur det faktiskt såg ut och vi kom fram till att det inte riktigt går att veta. Vissa av barnen funderade även kring om det verkligen var Gud som skapade allt. Det var många spännande tankar som kom fram!

Bilder på barnens teckningar kommer i ett senare inlägg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar