Genomgångar

onsdag 28 maj 2014

Fjärilsutsläpp

Idag var det dags att släppa ut våra fjärilar som har bott hos oss under några veckor. De kom som små larver och har sedan utvecklats till större larver och puppor. Det var häftigt att se fjärilarna anpassa sig till sitt nya hem i skogen.

Sanna och Jessica hjälper ut fjärilarna ur burarna.

 

Visst är de vackra?!

Trevlig helg!

tisdag 27 maj 2014

Popskolan forts.

 

 

 

 

 

 

Popskolan besöker

Igår besökte Popskolan oss och visade upp olika instrument samt spelade för oss. De var väldigt duktiga! Eleverna fick sedan gå runt och pröva olika instrument. De elever i Stranden som var och simmade missade tyvärr detta, men vi hoppas att de snart får en ny chans. På kommunens hemsida finns en länk till Popskolan om man är intresserad av att få veta mer eller om barnen är intresserade av att börja.

 

 

 

 

Det var roligt att pröva trummor och piano!
Fortsättning följer i nästa inlägg...

måndag 26 maj 2014

Äntligen fjärilar!



Nu har äntligen några av våra puppor blivit fjärilar. Mycket spännande! Vi hoppas att resten av våra puppor blir fjärilar snart så vi kan släppa ut dem alla på onsdag. I buren med fjärilarna ligger en bit papper dränkt med sockervatten som fjärilarna äter. Imorgon ska vi läsa en faktatext om fjärilar och eleverna ska få rita sina egna.

Fredagseftermiddag i solen

I fredas var det härligt väder. På förmiddagen var ettorna i Hackstaskogen och hade orientering. De fick orientera med kartor, bygga vindskydd, leka lekar och laga mat. De verkade ha väldigt roligt! På eftermiddagen var det soligt och varmt även på gården och de valde att göra lite olika saker...

Vissa var på spa!

Vissa valde att spela kubb...

torsdag 22 maj 2014

Pupporna

Nu har äntligen våra larver blivit puppor. För de sista gick det riktigt snabbt och från en förmiddag till en eftermiddag hade de blivit puppor. Vågen och Stranden har flyttat över fem larver var i en större bur där de nu ska fortsätta växa och bli fjärilar. Snart kan vi flytta över fem puppor till. Vi hoppas på att kunna släppa ut dem i det fria innan långhelgen i nästa vecka.

Jessica flyttar över de första pupporna till den större fjärilsburen. Stranden och Vågen är tillsammans för att kika på händelsen.










 

onsdag 21 maj 2014

Kängurumatte



Idag har vi arbetat med kängurumatte. Eleverna arbetar då i par och löser ett antal problem tillsammans. De måste samarbeta och diskutera med varandra och fundera på om de kan visa hur de kom fram till sitt svar - genom att rita eller skriva på mattespråk (gärna både och). Senare i veckan kommer vi att gå igenom svaren i helklass och ha en gemensam diskussion om svaren och hur vi kan visa hur vi tänker. När eleverna arbetar med detta är de helt fokuserade och ett härligt sorl bryter ut. Häftigt!

tisdag 20 maj 2014

Rekord - igen!

Vilken varm dag det har varit idag! Dagen började med att vi slog rekord i att hitta ord med hjälp av dagens namnsdagsbarn: Karolina och Carola. Hela 67 ord hittade eleverna och då var den ändå elever som ville säga fler. Vi hittade alltså 24 ord fler än sist, kom Philip på. Och från början hade vi 23. Roligt att det går framåt!


Vi firade rekordet med en klassbild!

Efter lunch tog vi oss till en lekpark där vi utförde en undersökning som handlade om friktion. Några elever fick åka ner från en kana med olika material: mjukisbyxor, tights, jeans, galonbyxor, plastpåse och kartong. Vilket material hade högt/lägst friktion? Detta tar vi med oss och pratar vidare om senare i veckan... Spännande!


måndag 19 maj 2014

En måndag hos Stranden

En dag börjar med samling - då pratar vi om dagen eller har någon morgonaktivitet. Denna morgon var halva klassen på simning och den andra halvan arbetade med dubbelt/hälften och udda/jämna tal. Efter rasten var vi samlade och hade högläsning ur Sandvargen och åt frukt. Vi skrev i målboken och övade sedan på vår sång som vi ska sjunga på avslutningen och pratade om vad texten kunde tänkas handla om - med hjälp av våra läsfixare.

 På engelskan övade vi på färger och färglade olika figurer.


Våra larver är i full gång med att bli puppor. Förhoppningsvis är det inte långt kvar nu. Senare i veckan ska vi läsa om vad som händer när larverna blir puppor. Det har varit spännande att följa dem under dagen. En av larverna har blivit puppa, han/hon verkar hoppa mycket då puppan rör sig nästan hela tiden.


Trots regnet är barnen flitiga hoppreps-hoppare på rasterna. Katten och musen är den populäraste hoppreps-leken. Tänk på att barnen behöver ha med sig regnkläder eller överdragskläder då det regnar då och då och de inte kan vara ute och leka på samma sätt utan rätt kläder.

 

Efter lunch arbetade vi med symmetri på matematiken. Det har vi arbetat med förut och eleverna var snabba med att komma ihåg vad det var för något. Vi kikade på olika figurer och pratade om symmetri-linjer. Eleverna fick sedan skapa sina egna symmetriska figurer och klistra fast dem på ett papper - det blev spännande bilder.

 




Vi tog triangeln som exempel och kom fram till att en ensam triangel har en symmetri-linje: en vågrät. Då kom Alexander på att om man satte ihop två trianglar som på bilden så skulle den få två symmetri-linjer: en lodrät och en vågrät. Intressant tanke!




Tack för idag - denna regniga måndag!

söndag 18 maj 2014

Vikt

Under veckan har vi arbetat med Vikt i matematiken. Målet är att eleverna ska få jämföra och uppskatta vikt med hjälp av olika begrepp samt få en uppfattning om hur mycket 1 kg är. Vi har pratat om, och använt begrepp som tyngre och lättare och eleverna själva har fått agera vågar för att jämföra olika föremål. Vad var tyngst och vad var lättast? De fick känna och jämföra föremål i klassrummet och ute på gården. De hittade alla möjliga spännande saker att väga och jämföra, varandra till exempel.

Nu i slutet av veckan fick eleverna uppskatta. Vi tittade på hur en balansvåg fungerar och vi tittade även på en matvåg. Alla elever fick sedan känna på en 1 kilos vikt för att få en känsla för hur det känns i handen. Vad kan väga ungefär lika mycket som vikten? Någon kom snabbt på: ett mjölkpaket. Vi hämtade ett mjölkpaket för att undersöka saken närmare...

 

1 kilos vikten och mjölkpaketet skickades runt och eleverna jämförde dem med varandra. Vägde de ungefär lika mycket? De flesta höll med om att de vägde ungefär lika mycket, men många tyckte att vikten var tyngre än mjölken. Vi vägde därför båda för att få veta resultatet...


Mjölkpaketet var lite tyngre än vikten, men de var ändå ganska nära varandra i vikt. Eleverna fick sedan arbeta i sina matteböcker och en elev reagerade när en fisk vägde 6 kilo: Kan det verkligen stämma, undrade han. Härligt med reflektioner. Vi kom fram till att det kanske var en stor fisk som de skulle väga...

onsdag 14 maj 2014

Eventdagen!

Idag har vi varit i Röllingby och provat på olika sporter. I början delade vi upp oss i grupper och mot slutet fick barnen gå fritt och pröva de olika sakerna, som låg nära varandra på fotbollsplanen. De prövade ridning, fotboll, skateboard, tennis, enhjuling, handboll och golf. De som ville fick även springa paprika-racet. När de kom i mål fick de ett litet pris.

 

 Några av tjejerna förbereder sig för att rida.

Vid paprika-racet fanns en skylt som några av killarna ville prova. Vilka härliga paprikor!

Som avslutning var det en konsert och uppvisning från några killar som gjorde konster på enhjuling. När vi skulle äta lunch började det regna, så vi sprang och hämtade väskorna och satte oss under tak.