Genomgångar

måndag 12 maj 2014

Matematik om vikt, och läsfixarna.

Idag hade vi en matematiklektion som handlade om vikt. Målet är att eleverna ska få fundera på vad vikt är för något, när man använder sig av det och varför det är viktigt med enheter. Målet är även att de ska få en uppfattning om hur mycket 1 kilo känns och jämföra olika saker genom att använda begrepp som: tyngre, lättare, mindre och mest.

Vi började med att läsa om häxan Grizelda i Landet Matematica. Där hade alla fiskare en tävling om vem som kunde få den tyngsta fisken, men de fick problem - alla vägde sina fiskar med olika saker (stenar, kottar, snäckor). Eleverna var snabbt där med förslag på hur de skulle göra - väga med samma sak. Sen var diskussionen igång och barnen var väldigt aktiva...


Vi funderade på vad vi använder för att väga saker med samt vilka olika enheter det finns. När vi läste ur Landet Matematica ville eleverna blanda in våra läsfixare. Spågumman använde vi flera gånger för att fundera på vad som skulle hända härnäst. Detektiven kom bland annat in när vi stötte på ordet: saltomortal. Vi läste om sammanhanget och eleverna gissade väldigt bra. Vi tittade i en ordbok och kom då fram till att fisken som gjorde en saltomortal gjorde en frivolt i luften. Vi använde även oss av Konstnären och en elev fick komma fram och rita upp en våg som beskrevs i boken.

Spännande och roligt att kunna mixa matematik och svenska. Vi har användning av våra läsfixare i alla ämnen, så fort vi ska läsa eller undersöka något. De hjälper oss att komma djupare ner i texter och att förstå dem bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar